Dačić primio ambasadore Finske i Španije u oproštajnu posetu

Izvor: RTS, 23.Maj.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić primio ambasadore Finske i Španije u oproštajnu posetu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Finske Perti Ikonena i ambasadora Kraljevine Španije Migela Fuertesa.
Ivica Dačić i Perti Ikonen ocenili su da su bilateralni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosi dve zemlje dobri i izrazili neophodnost razvoja saradnje, kako na bilateralnom planu, tako i u procesu evrointegracija. 

Dačić se zahvalio Ikonenu na podršci koju Finska pruža Srbiji na planu njenih evrointegracija i izrazio nadu da će ona tokom predsedavanja EU u drugoj polovini 2019. godine nastaviti aktivno da podržava proces proširenja i pruža aktivnu podršku Srbiji na evropskom putu.
Ministar je poželeo ambasadoru Ikonenu puno uspeha u daljem radu nakon završetka mandata.
Ambasador Ikonenen naveo je da odlazi iz Srbije veoma zadovoljan iskustvom koje je stekao, kao i tretmanom koji je imao od strane zvaničnika Srbije i institucija s kojima je sarađivao.
Posebno je izrazio zahvalnost na ostvarenoj saradnji s ministrom Dačićem, kao i s Ministarstvom spoljnih poslova u celini.
Dačić je u oproštajnu posetu primio i ambasadora Kraljevine Španije Migela Fuertesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
U srdačnom razgovoru, ministar Dačić zahvalio je ambasadoru Fuertesu na ličnom angažmanu kojim je doprineo uspešnoj i konstruktivnoj saradnji između Srbije i Španije.
Obostrano je ocenjeno da odnosi dve zemlje prolaze kroz najbolji period i da se mogu oceniti strateškim i privilegovanim.
Ministar je posebno zahvalio na principijelnoj poziciji Španije po pitanju KiM, kao i na doslednoj i snažnoj podršci našoj zemlji u procesu evropskih integracija.
Naglasio je da Španija isto može da računa na čvrstu podršku Republike Srbije njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je želja Srbija da bilateralni odnosi sa Španijom budu što je moguće bolji, čemu bi posebno doprinela poseta kralja Filipa VI, koja se očekuje u ovoj godini.
Izrazio je nadu da će se, po formiranju nove španske vlade, realizovati i posete drugih visokih španskih zvaničnika Beogradu.
Takođe, spremnost za dalje unapređenje bilateralne saradnje potvrđena je i odlukom da se od 1. juna 2019. godine uspostave direktne avio-linije između Beograda i Madrida, odnosno Barselone i planirano održavanje drugog Poslovnog foruma Srbija–Španija, u junu 2019. godine, u Madridu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Ambasador Fuertes je preneo da Španija gaji velike simpatije prema Srbiji, kao i da je tokom svog mandata imao priliku da učestvuje u čak tri posete ministara spoljnih poslova, dve u Beogradu i jedne u Madridu.
Izrazio je nadu da će novi ministar spoljnih poslova Španije posetiti Republiku Srbiju ubrzo nakon formiranja nove vlade Kraljevine Španije.
Istakao je da mu je bilo zadovoljstvo da radi u zemlji sa kojom Španija neguje prijateljske odnose i još jednom zahvalio na toplom prijemu najvišeg rukovodstva Republike Srbije – predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić zahvalio ambasadoru Španije na pozicji po pitanju Kosova i Metohije

Izvor: Blic, 23.Maj.2019

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas odlazećem ambasadoru Kraljevine Španije Migelu Fuertesu na principijelnoj poziciji Španije po pitanju Kosova i Metohije, kao i na doslednoj i snažnoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.