Dačić: Razgovarao sam sa Jeremićem, ali nije donesena odluka o kandidatu za sekretara UN

Izvor: Kurir, 25.Jul.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Razgovarao sam sa Jeremićem, ali nije donesena odluka o kandidatu za sekretara UN

Nije ni bilo predviđeno da se sada o tome izjašnjavamo. To će biti tema o kojoj će se razgovarati u narednim mesecima, istakao je ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je razgovao sa bivšim šefom diplomatije Vukom Jeremićem o kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), ali da nikakva odluka nije doneta. Dačić je novinarima u sedištu Socijalističke parije Srbije (SPS) rekao da je Jeremić izneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svoje planove ali da još nije doneta odluka o eventualnoj kandidaturi. "Nije ni bilo predviđeno da se sada o tome izjašnjavamo. To će biti tema o kojoj će se razgovarati u narednim mesecima", istakao je ministar spoljnih poslova. Govoreći o nedavnoj kritici ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija da srpske vlasti nisu decidno rekle da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, Dačić je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih zemalja članica Evropske unije (EU) uključujući tu i Ukrajinu.

"Ta formulacija se koristi baš zbog toga što neke od zemalja nisu poštovale teritorijalni integritet Srbije i što dolazimo u situaciju da ne znamo na koje se zemlje odnosi kada kažemo teritorijalni integritet jer neko pod tim podrazumeva i Kosovo", precizirao je on. Kako je istakoa Dačić, cilj Srbije je što više približavanje EU, a to znači i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU. Srbija, međutim, kako je naveo, na osetljiva politička pitanja ne može reagovati tako što će u roku od dva sata doneti odluku da li će se pridrtužiti nekoj deklaraciji EU ili neće. Kako je dodao, nova vlada od 14 deklaracija EU nije podržala četiri, ne zbog Ukrajine već zbog sankcija prema Rusiji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.