Dačić: Mudra politika Srbije, dobra poruka iz EU

Izvor: RTS, 12.Jan.2018, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mudra politika Srbije, dobra poruka iz EU

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, kao i da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dačić je na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za diplomate i urednike medija naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, te da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.

Ministar je ukazao i da je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU, što je veoma dobra poruka.
Dačić je istakao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u spoljnoj politici tokom 2017. i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanja EU broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu.
Podsetio je da je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja odnosno da je od početka pregovaračkog procesa ukupno otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.
"Ovo je svakako uspeh, međutim, broj otvorenih poglavlja bi trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja broj otvorenih poglavlja biti znatno veći", rekao je Dačić.
Šef diplomatije je istakao da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU.
Dačić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i dodao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjavanja preuzete obaveze.
"Nastavljeni su napori da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva Prištine u različitim međunarodnim organizacijama", naveo je Dačić.
Pozitivni rezultati ostvareni su u Interpolu, Unesku. "Na tom planu imali smo podršku naših prijatelja širom sveta. Među njima je bilo i zemalja koje su u ranijem periodu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od kojih su neke u međuvremenu takve odluke revidirale, poput Surinama i Gvineje Bisao, dok druge takvu mogućnost razmatraju", naveo je Dačić.
Ministar spoljnih poslova je dodao da je čvrsto opredeljenje za razvoj odnosa sa Rusijom potkrepljeno redovnim susretima visokih zvaničnika i redovnim suretima i sadržanim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala nedavna poseta delagacije Srbije Moskvi, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.
Ambasadori o odnosima svojih vlada sa Beogradom
Zadovoljan je šef diplomatije odnosima sa svima, pa i onima sa kojima ne delimo uvek ista mišljenja. Posle 31 godinu u Srbiju dolazi japanski premijer. Američki predsednik je pozvan. Bilo je susreta na najvišem nivou sa kineskim zvaničnicima.
"Što se tiče odnosa Srbije i Kine ja bih rekao jednom rečenicom – na vrhu, najbolje do sada", istakao je kineski ambasador Li Mančang.
U februaru stiže Sergej Lavrov. O toj poseti i odnosima dve zemlje ruski ambasador Aleksandar Čepurin nasamo je razgovarao sa Ivicom Dačićem. Ipak, nisu svi zadovoljni odnosima Srbije sa Rusijom.
Američki senatori traže od Vašingtona da posveti veću pažnju Srbiji zbog odbrane od za njih malignog ruskog uticaja.
"Izveštaj je ozbiljan i ima važne poruke, ali na svakoj zemlji je da odluči kako će na njega da reaguje", naveo je ambasador SAD Kajl Skot.
Čepurin je rekao da Rusija sa Srbijom ima "ne tako dugu tradiciju – samo 180 godina diplomatskih odnosa". "Ništa u našoj saradnji nije napravljeno protiv nekoga", istakao je ambasador.
Ministarstvo je zadovoljno bilansom susreta sa stranim zvaničnicima. Ipak, iz prethodne godine ostaće i vest da od 69 srpskih ambasadora gotovo trećinu nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na službi.
Ipak, pojedini strani ambasadori u Srbiji ne samo da se redovno susreću sa ovdašnjim zvaničnicima, nego i iznose stavove o unutrašnjim pitanjima.
"Moj odgovor na vaše pitanje će biti – Zašto nastavljate da mi postavljate pitanja o unutrašnjim stvarima Srbije. Moja uloga je da objasnim svojoj Vladi šta se dešava u Srbiji, da Srbi razumeju američku politiku. Trudim se da se ne mešam u unutrašnje stvari Srbije, jer to nije moj posao", rekao je Skot.
Perspektiva saradnje je posao ambasadora, kaže Čepurin. "Možemo da imamo neke ocene, neka mišljenja, to je neka druga stvar, to nije posao ambasadora, treba da radim da vidimo perspektivu naše saradnje", istakao je Čepurin.
O perspektivi statusa Ruskog humanitarnog centra, na koji Zapad gleda sa podozrenjem, obojica ambasadora diplomatski odgovaraju – na Vladi i građanima Srbije je da odluče o tom pitanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Mudra politika Srbije, dobra poruka iz Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić priredio je novogodišnji prijem

Izvor: Beta Video, 12.Jan.2018

BEOGRAD - U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ministar Ivica Dačić priredio je novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i medjunarodnih organizacija, i direktore i glavne i odgovorne urednike medija. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Cerar: Ljubljana bi mogla tužiti Zagreb zbog nesprovođenja arbitraže

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jan.2018

ZAGREB - Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi Slovenija mogla tužiti Hrvatsku ukoliko ne pristane na sprovođenje arbitražne presude o granici...On kaže da će Slovenija prvo Evropskoj komisiji dostaviti materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.