Dačić: Mudra politika Srbije, dobra poruka iz EU

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mudra politika Srbije, dobra poruka iz EU

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, kao i da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima.

Dačić je na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << spoljnih poslova za diplomate i urednike medija naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, te da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.

Ministar je ukazao i da je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU, što je veoma dobra poruka.

Dačić je istakao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u spoljnoj politici tokom 2017. i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanjem EU broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu.

Podsetio je da je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja odnosno da je od početka pregovaračkog procesa ukupno otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

"Ovo je svakako uspeh, međutim broj otvorenih poglavlja bi trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja broj otvorenih poglavlja biti znatno veći", rekao je Dačić.

Šef diplomatije je istakao da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU.

Dačić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i dodao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjavanja preuzete obaveze.

"Nastavljeni su napori da se svim raspoloživim diplomatiskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se sujete pokušaji ostvarivanja članstva Prištine u različitim međunarodnim organizacijama", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je čvrsto opredeljenje za razvoj odnosa sa Rusijom potkrepljeno redovnim susretima visokih zvazničnika i redovnim suretima i sadržanim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala nedavna poseta delagacije Srbije Moskvi, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.