Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kad se Tilerson javi kao Lavrov, povući ću svoje reči

Krajem oktobra počinje ozbiljniji dijalog o poglavlju 31 u pregovorima sa Evropskom unijom koje se odnosi na usaglašavanje spoljne politike. Kako Beograd vidi moguće odstupanje od dosadašnje politike prema Moskvi?

Izvor: N1info

Bez Srbije ne može biti mira ni stabilnosti na Balkanu, a samim tim ni u Evropskoj uniji', poruka je šefa diplomatije Ivice Dačiča koji bi od oktobra trebalo da se uključi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u pregovore o članstvu u Evropskoj uniji o poglavlju 31. koje se odnosi na spoljnu politiku. To je posebno osetljivo poglavlje za Srbiju kao vojno neutralnu zemlju koja ima bliske odnose sa Ruskom federacijom

Uz zapad ili uz Rusiju - dan kada će Srbija morati da odluči se približava. Danas je vojno neutralna Srbija, sudeći prema rečima ministra spoljnih poslova, izložena pritiscima i jednih i drugih.

“Znate dijalog sa nama se pretvara u - 'ne može ovo', 'to ne može', 'može samo ako vi ovo uradite'... To nije dijalog. To se ne odnosi samo na Ameriku. Odnosi se i na sve druge”, rekao je Dačić.

“Smatram da smo pravili velike greške. Ali to ne znači da nemamo pravu na pravdu i na sve ono što imaju drugi narodi u bivšoj Jugoslaviji”, poruči je šef diplomatije.

Za razliku od ostalih bivših Jugoslovena, raspoloženje građana Srbije prema NATO-u i dalje je ekstremno negativno i 18 godina nakon bombardovaanja.

“Mi sa NATO-om želimo dobre odnose. Ja sam ih pozvao da dolaze u Srbiju redovnom avionskom linijom, a ne kao ranije”, naveo je Dačić.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat kaže da je Srbija odlučila da bude vojno neutralna i da on to prihvata.

“To prihvata i čitav NATO. Najveća laž koja svakodnevno vrišti na nas sa naslovnih strana tabloida je da se na Srbiju i zemlje regiona vrši pritisak da uđu u NATO. Ništa ne može biti dalje od istine”, tvrdi ambasador.

Ono što Sjedinjene Države očekuju od Srbije je približavanje Evropskoj uniji. A u tom klubu moraju se poštovati, kako ih diplomate nazivaju, zajedničke vrednosti pretočene i u zajedničku spoljnu politiku.

“Da li je neutralnost zanči da zemlja treba da ostane nema na kršenje zajedničkih vrednosti i međunarodnog prava. I da li neutralnost znači da tražite zaradu za sebe dok evropski partneri trpe ekonomsku štetu kako bi pokazali privrženost principima koje smo zajednički prihvatili”, upitao je Skat.

Dačić kaže da zna na šta je ambasador mislio. “Znači da mi sad treba da kažemo - 'Rusija, Krim, sankcije Rusiji, negativan uticaj Rusije u regionu'. Evo kad ja budem mogao Tilersona da nazovem da mu se izjadam o svim problemima koje imam, i da mi se on javi kao Lavrov, ja ću da povučem sve ono što govorim”, poručio je ministar.

Međutim, vojna saradnja ukazuje drugačije. U proteklih pet godina, Srbija je imala 44 vojne vežbe sa SAD, 23 sa NATO i svega šest sa Ruskom Federacijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Poglavlje o spoljnoj politici otvara osvetljiva pitanja za Srbiju

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017

Krajem oktobra počinje ozbiljniji dijalog o poglavlju 31 u pregovorima sa Evropskom unijom koje se odnosi na usaglašavanje spoljne politike. Kako Beograd vidi moguće odstupanje od dosadašnje politike prema Moskvi?..Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.