Sve vreme INTERNET i VEB nazivate pogrešno, NAUČITE!

Izvor: Mondo, 01.Avg.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve vreme INTERNET i VEB nazivate pogrešno, NAUČITE!

Na Međunarodni dan veba otkrivamo vam koja su to tri sajta najpopularnija u svetu i kod nas, ali i podsećamo vas na razliku o tome šta je internet, šta veb i www.

Svakog 1. avgusta obeležava se Međunarodni dan veba - informacionog sistema World Wide Web prepoznatljivog po skraćenici www. Ovaj sistem dobio je sopstveni dan, jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva i jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << interneta.

Iako je svetska mreža neizostavan deo svakodnevice za više od 4 milijarde ljudi i dalje postoje zabune oko toga šta je internet, a na šta se odnosi skraćenica za World Wide Web.

Čast izuzecima, ali verovatno i vi ne znate da internet i veb nisu sinonimi i da su to dve različite stvari, iako ih često koristite za isto. Kad se kaže veb ne misli se na internet i kad se kaže internet ne misli se na veb. Makar bi tako trebalo da bude.

Jan Keler, iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics, objašnjava da je veb uži pojam od interneta: “Internet je sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža, a veb je skup različitih sadržaja, koji se nalaze na tim mrežama. Između ostalog, taj sadržaj može obuhvatiti tekst, digitalne slike, video i audio zapise i animacije, a navedeni elementi su najčešće povezani jedan sa drugim i dostupni su korisnicima na veb stranicama“.

Prema podacima portala Internet live stats na svetu postoji više od 1,7 milijardi veb stranica, a rezultati dostupni na Alexa.com pokazuju da su najposećeniji sajtovi kako u Srbiji tako i u svetu  Google.com, Youtube.com i Facebook.com.

Veb se smatra začetnikom i osnovom razvoja informacionog društva, jer je omogućio jednostavan i brz pristup najrazličitijim informacijama. Na mreži lako možete pronaći arhivske snimke događaja, koji su obeležili svet, poslušati najaktuelniji muzički hit, pogledati bioskopski repertoar, stupiti u kontakt sa prijateljima koji žive daleko, potražiti posao ili razvijati sopstveno poslovanje“, ističe Keler.

Prvi sajt na svetu

Prvi veb sajt predstavljen je 1991. godine, i još ga je moguće pronaći na mreži. Godinu dana kasnije postavljena je prva slika, a već na 10. godišnjicu veba postojalo je više od 3 miliona sajtova među kojima je bio i Google.com.

Razvoj veba značajan je i jer je uticao na pojavu brojnih poslova u IT industriji - od uređivanja sadržaja, do zadataka softverskih inženjera: “Veb sajtovi se mogu praviti pomoću različitih programskih jezika. Neki od najzastupljenijih su Java i JavaScript čije osnove srpski softverski inženjeri savladavaju već tokom studiranjaˮ, napominje Keler.

Svetsku mrežu su stvorili inženjeri Tim Berners Li i Robert Kajo pre tačno 30 godina, kako bi omogućili naučnicima CERN-a (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) da razmenjuju informacije. Njihov šef bio je jedan od ljudi, koji nije razumeo ideju veba, ali ih je podržao porukom: “Nejasno, ali interesantnoˮ.

Možda i ne znate da je internet svoje prve korake napravio u Americi? Na svega četiri računara, povezana kablovskom vezom, američka vojska stvorila je Arpanet (akronim od Advanced Research Project Agency Network), pra pretka današnjeg interneta. Bila je to veza, dakle samo četiri računara, korišćena u istraživačke svrhe u jednoj univerzitetskoj laboratoriji, pod kontrolom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Pročitajte DALJE o nastanku interneta.

Tim Berners Li nedavno je kritikovao današnji veb, koji je nazvao pogrešnim i pozvao sve da se promene na njemu, jer nam je potreban novi veb...

Koje vi sajtove posećujete najviše, osim MONDA, naravno? ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.