Da li zaraženi koronavirusom mogu da uđu u Srbiju?! Evo kako sada izgledaju kontrole na granici

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2020, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li zaraženi koronavirusom mogu da uđu u Srbiju?! Evo kako sada izgledaju kontrole na granici

Novi virus koji se pojavio u Kini, a onda zahvatio i pojedine zemlje širom sveta uznemirio je celokupnu ljudsku populaciju.

Koronavirus nije nepoznanica u medicini, a svet se sa ovakvim oboljenjima suočavao i ranije, ali naučnike i lekare posebno zabrinjava povećana stopa smrtnosti izazvana ovim virusom. Prema poslednjim informacijama ukupan broj umrlih je veći od 1.300 ljudi, a broj zaraženih veći je od 59.800.

Na aerodromima širom sveta preduzete su mere opreznosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << putnicima se meri temperatura posebnim termovizijskim kamerama, obavljaju im se posebni medicinski pregledi, postoje karantini, a posebno se obraća pažnja na putnike koji dolaze iz zaraženih područja. Takva praksa se prema zvaničnim informacijama obavlja i na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Ipak, da li se pregledaju svi putnici na našem aerodromu, kakva je stvarno praksa u Srbiji? 

Na društvenim mrežama pojavile su se objave u kojima se navodi da se na aerodromu "Nikola Tesla" ne sprovodi kontrola termovizijskim kamerama nad ljudima koji dolaze iz inostranstva, ali ni iz Kine, iako je u javnosti više puta istaknuto da je takva provera obavezna. Ove navode, za naš portal potvrdili su i putnici koji su pre nekoliko dana doputovali iz Istanbula.

Naime, oni su za portal SrbijaDanas potvrdili da na samom aerodromu u Srbiji nisu prošli nijednu dodatnu proveru, osim pasoške kontrole, dok su na aerodromu u Istanbulu pre ulaska u avion podvrgnuti medicinskom pregledu i merenju temperature zbog koronavirusa.

Koronavirusi su virusi koji stvaraju teškoće u disajnim putevima i izazivaju tegobe karakteristične za prehladu. Simptomi su povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja i groznica. Takvo stanje traje nekoliko dana.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, starijih ljudi i male dece, postoji mogućnost da virus izazove ozbiljnije probleme poput upale pluća ili bronhitisa - oboljenja za čije lečenje je potreban dugoročniji medicinski tretman. Nažalost, koronavirusi mogu dovesti i do smrti pacijenta.

- Na aerodromu su nam samo tražili pasoše, prošli smo samo redovnu pasošku kontrolu. Nikoga nisu pregledali dodatno, nikakvih kamera nije bilo. Nismo primetili da bilo koga kontrolišu, baš smo se začudili. U Istanbulu su nas pregledali, pa smo tek onda krenuli za Beograd - rekao je za portal SrbijaDanas Ajkut Ajtemur iz Istanbula.

Iz Ministarstva zdravlja su za naš portal rekli da se na aerodromu "Nikola Tesla" vrši stalna kontrola nad putnicima ii sredstvima u međunarodnom saobraćaju i sprovodi se u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prema epidemiološkoj situaciji na globalnom nivou.

-U situacijama kada postoji globalna epidemiološka pretnja, ova kontrola je pojačana i sprovodi se u skladu sa stepenom rizika za sve vreme trajanja saobraćaja na aerodromu (24 sata). Kontrolu sprovode granični sanitarni inspektori u saradnji sa drugim službama na Aerodromu. Termovizijske kamere su pomoćno sredstvo koje pomaže da se među putnicima identifikuju ona lica, koja eventualno imaju povišenu temperaturu koja je jedan od osnovnih simptoma kod zaražavanja novim koronavirusom. Termovizijske kamere su postavljene tako da u širokom opsegu pokrivaju sve putnike koji prilaze zoni pasoške kontrole i aktivne su 24 sati, tako da ne postoji selektivna kontrola već svi putnici prolaze kroz zonu kontrole. Rad termovizijskih kamera prati granični sanitarni inspektor iz službene prostorije koja se nalazi neposredno u zoni pasoške kontrole i koji nije uvek vidljiv za putnika, osim kada to zahtevaju okolnosti sprovođenja nadzora - rekli su iz resornog ministarstva za portal srbijadanas.com.

Malopre sam se čuo sa poznanikom koji je upravo stigao iz KINE. Živi u ShenZenu, poleteo iz Hong Konga gde su svi detaljno pregledani i prošli kroz "toplomer", menjao let u Moskvi gde je detaljan pregled ponovljen. Sleteo u Beograd i izašao bez ikakve provere osim pasoške?! 🤣😂

— Humble Genius (Blues Guitarist) (@SkromniGenie) February 7, 2020

Takođe, navode i da inspektor ostvaruje kontakt sa putnikom odmah posle uključenja signala na monitoru preko koga se prati rad termovizijski kamera, kada neko od putnika ima povišenu telsenu temperaturu.

-Ukoliko bi putnik imao povišenu temperaturu, ali ne veću od 38ºC, takvom putniku se određuje mera zdravstvenog nadzora rešenjem koje donosi granični sanitarni inspektor na licu mesta i daje pisano zdravstveno upozorenje. Takav putnik se upućuje da se javi u roku od 24 sati naležnoj epidemiološkoj službi Instituta ili zavoda za javno zdravlje gde liice stavljeno pod zdravstveni nadzor živi odnosno boravi. Lica koja dolaze iz Kine, a pokazuju telesnu temperaturu veću od 38 ºC izdvajaju se u prostorije za izolaciju na samom aerodromu, obaveštava se mobilna epidemiološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje koja nakon epidemiološke obrade preuzima putnika i smešta u nadležnu Infektivnu kliniku radi dalje dijagnostike i lečenja. Takvih slučajeva do sada nije bilo - saopštili su iz Ministarstva zdravlja za naš portal.

Iz ministarstva zdravlja nakon objava da se kontrola ne vrši, za naš portal rekli su da aerodrom u Beogradu nema direktne letove iz Kine i fokus kontrole je usmeren na one letove preko kojih po pravilu mogu doputovati lica iz Kine. Sanitarni nadzor se sprovodi i nad drugim licima i sredstvima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz zemalja u kojima postoje karantinske i druge posebno opasne zarazne bolesti (kolera, kuga, virusne hemragijske groznice npr.ebola, žuta groznica i malarija) u skladu sa Zakonom.

Organi MUP-a na pasoškoj kontroli u saradnji sa graničnim sanitarnim inspektorima uručuju svim putnicima koji dolaze iz Kine zdravstvena upozorenja koja su štampana na srpskom, engleskom i kineskom jeziku ukoliko nemaju povišenu temperaturu ili neke druge simptome bolesti. Prilikom kontrole pasoša organi MUP-a putnike koji dolaze iz Kine odmah upućuju radi dodatne provere dežurnom graničnom sanitarnom inspektoru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.