Da li su zdrava i u kojoj meri: Istina o jajima

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su zdrava i u kojoj meri: Istina o jajima

Jaje pomaže da vaše srce bude u top formi ili je štetno po njega? BBC istražuje.

Ukoliko postoji savršena hrana, to su jaja. Uvek ih ima, lako se spremaju, nisu skupa i puna su proteina.

"Jaje u sebi ima sve potrebno da napravi jedan organizam, pa je očigledno da je jako hranljivo", rekao je Kristofer Blaso, vanredni profesor nauke o ishrani na univerzitetu u Konektikatu.

Ukoliko jedete jaja uz ostalu hranu, uspećete da pomognete organizmu da upije više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vitamina. Na primer, jedna studija pokazuje da ukoliko dodate u salatu jedno jaje, uspećete da unesete više vitamina E koji se nalazi u salati.

Holesterol se širi po telu zahvaljujući lipoproteinskim molekulima u krvi.

Svaki čovek ima drugačiju kombinaciju različiti vrsta lipoproteina, a naše individualne karakteristike određuju stepen rizika od srčanih oboljenja.

LDL holesterol, poznatiji kao loš, prenosi se iz jetre do arterija i telesnog tkiva.

Istraživači kažu to može da dovede do gomilanja holesterola u krvnim sudovia i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istovremeno, uz rakove, jaja su jedina namirnica koja sadrži dosta holesterola i malo zasićenih masti.

"Holesterola ima znatno više u jajima nego u mesu i drugim namirnicama životinjskog porekla. A zasićene masti povećavaju nivo holesterola u krvi. To smo utvrdili brojnim istraživanjima prethodnih godina", kaže Marija Luz Fernandez, profesorka nutricionističkih nauka na Univerzitetu Konektikat u Americi.

Upravo su rezultati istraživanja na ovom univerzitetu pokazali da ne postoji veza između jedenja jaja i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Kada je reč o jajaima, holesterol čak može da bude još manji zdravstveni rizik. Holesterol je štetniji kada oksidira u arterijama. Ali oksidacija se ne dešava u jajima, navodi Bleso.

Takođe, postoji i dobar holesterol - HDL (lipoproteini visoke gustine). On putuje do jetre koja ga razbija i uklanja iz organizma. Smatra se da dobri holesterol ima zaštitni efekat od kardiovaskularnih bolesti jer se ne gomila u krvi.

"Ljudi bi trebalo da budu zabrinuti zbog holesterola u krvi koji dovodi do srčanih bolesti", tvrdi Fernandez.

Važan je odnos dobro i lošeg holesterola u organizmu. Dobri holesterol predstavlja protivtežu lošem.

Istraživanje objavljeno ranije ove godine, doduše, dovelo je u pitanje tvrdnju da jaja nisu opasna po zdravlje. Istraživači su analizirali podatke 30.000 odraslih osoba koje su pratili u proseku 17 godina.

Došli su do zaključka da je svake godine dodatna polovina jajeta dnevno koje su ljudi pojeli povezana sa višim rizikom od srčane bolest i smrti.

U ovom istraživanju kontrolisane su navike u ishrani kod ljudi, celokupno zdravstveno stanje i fizička aktivnost.

"Utvrdili smo, da čovek dnevno na svakih dodatnih 300 miligrama holesterola koje unese iz bilo koje namirnice, za 17 posto povećava rizik od kardiovaskularne bolesti, odnosno za 18 posto ukupnu smrtnost", tvrdi Norina Alen, jedna od autorki studije i profesorka preventivne medicina na Nortvestern univerzitetu u američkoj državi Ilinois.

"Takođe smo utvdili da svaka polovina jajeta koju dnevno pojedemo za šest odsto povećava rizik od bolesti srca, odnosno za osam posto od smrti".

Uprkos tome što je studija jedna od najobimnijih te vrste, ona je bila opservaciona i nije ukazala na uzroke i posledice.

Takođe, podatke, i to samo jednu vrstu, prikupljali su sami ispitanici. Odgovarali su na pitanja šta su jeli prošlog meseca ili godine. To znači da su istraživači dobili samo delić slike ukupne ishrane, koja se, pritom, menjala tokom godina.

Studija je u suprotnosti sa nekim rezultatima iz prošlosti. Brojna istraživanja pokazuju da su jaja zdrava za srce. Jedno od njih objavljeno prošle godine obuhvatilo je pola miliona ispitanika u Kini, a rezultati su bili potpuno drugačiji.

Oni koji su svaki dan jeli jaja imali su 18 posto nižu stopu rizika od bolesti srca, odnosno 28 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na ljude koji nisu konzumirali jaja svakodnevno.

Ali ovo je bilo istraživanje zasnovano na posmatranju.

Jedno je sigurno - ovakva istraživanja opet su pokrenula polemiku o uticaju holesterola na zdravlje.

Jaja svakako pozitivno utiču na pojedine aspekte ljudskog zdravlja.

Holin je sastojak u jajetu koje može da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti. Takođe, štiti i jetru.

Ipak, može da ima i negativne posledice. Holin u metabolizmu crevna bakterija pretvara u molekul TMO koji završava u jetri. Tu se pretvara u TMAO, molekul koji se dovodi u vezu sa povećanim rizikim od kardiovaskularnih bolesti.

Blaso se zapitao da li unošenje velike količine holina kroz jaja može da dovede do rasta nivoa TMAO.

Pronašao je istraživanja koja pokazuju da je kod ljudi koji su jeli jaja posle 12 sati taj nivo porastao.

Istraživanje koje meri konzumiranje jaja i nivo TMAO za sada, međutim, pokazuje da je rast ovog molekula kratkotrajan.

Sa druge strane, TMAO se meri kao marker za srčane bolesti samo na osnovnom nivou, što može da se uoči kada ljudi poste.

Blaso to poredi sa efektom kada u krvi kratkotrajno poraste nivo šećera čim unesemo ugljene hidrate. Istovremeno, povišen nivo šećera u krvi jedino se dovodi u vezu sa dijabetesom kada su rezultati takvi u kontinuitetu.

Tako, možda, kada jedemo jaja, osetimo samo pozitivne efekte holina.

"Problem nastaja kada, umesto što se apsorbuje u krv, holin nastavlja put ka debelom crevu gde može da se pretvori u TMA, a kasnije u TMAO", navodi Fernandez.

"Ali holin je apsorbovan u jajima i ne ide u debelo crevo, tako da se ne povećava rizik od srčanih bolesti".

U međuvremenu su naučnici počeli da uviđaju druge koristi od jaja.

Žumance je jedno od najboljih izvora luteina, pigmenta koji omogućuje bolji vid i smanjuje rizik od očnih oboljenja.

Ipak, jaja za doručak verovatno nisu najzdravija opcija, osim ako su deo raznovrsne ishrane.

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.