Da li si i ti OVERTHINKER?

Izvor: Megafon.co, 16.Jan.2021, 01:12

Da li si i ti OVERTHINKER?

Ni Gugl prevodilac ne zna da prevede reč overthinker, ali svi mi znamo šta ona znači. Svi smo bar jednom u životu bili overthinkeri, zar ne? Ali da li nas to koči ili nam pomaže da situaciju sagledamo iz svih uglova? Možda je ipak rešenje da se nađe zlatna sredina.
Foto – PRTSC Overthinker.rs


Marija Raičević otišla je korak dalje, ona ima sajt koji se zove Overthinker! Marija ima 19 godina, studentkinja je Ekonomskog fakulteta u Beogradu, bavi se aktivizmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << i neformalnim obrazovanjem mladih. Upravo to neformalno obrazovanje i aktivizam centralne su teme njenog sajta.
“Na mom sajtu mogu da se nađu lične priče o ličnom i profesionalnom razvoju kroz koji sam ja prošla kroz aktivizam. Kako sam ja dospela zapravo u ceo ovaj svet. I zašto mi koji se bavimo aktivizmom nismo specijalne pahuljice, već smo nekako dospeli tu. Ja sam došla na jedan sastanak jer sam htela grickalice, pa sam ostala tu. I generalno, kako treba da razmišljamo ako želimo da budemo uspešni u 21. veku. I koje veštine i znanja treba da imamo. Kako da ih steknemo da bismo bili odgovorni pojedinci digitalnog društva”, kaže Marija za Megafon.
Marija je od sedmog razreda osnovne škole maštala o FLEX stipendiji za razmenu i odlasku u Ameriku. Posle neuspelog pokušaja u prvom razredu srednje škole nije odustala. Već sledeće godine, u drugom razredu dobila je FLEX stipendiju i otišla u Ameriku. Tamo joj se, kaže, potpuno promenio pogled na svet. A sa njim i ona sama.
“Ljudi koji su me znali ranije i koji su nastavili da se druže sa mnom nakon što sam se vratila, mogu da posvedoče da sam ja totalno druga osoba. Marija koja ne bi nikad otišla sa časa ni zbog čega, nekako je više postala orijentisana ka tome da traži prilike za sebe, ne čeka da one nađu nju. I nekako je skapirala da škola nije sve.”
U Srbiji je, pre odlaska, bila isključivo fokusirana na odlične ocene, prisustvo svim časovima, planirala upis na dobar fakultet i prosek 10.00, jer je, kako kaže, mislila da će tako da “obrne igricu” i bude uspešna. A onda je u Americi otkrila da, iako su ocene važne, postoji nešto i van toga. Najveća razlika joj je bila to što je mogla da bude dobar učenik, ali i da bira predmete i vannastavne aktivnosti. A te vannastavne aktivnosti i sekcije koje su počinjale kada se škola završi u 15 sati, otkrile su joj da može da uči još više u neformalnim okvirima.
“Tu sam nekako najviše učila. Imala sam stvari koje sam morala. Ali kad to završim, mogla sam da biram šta hoću da radim. Formalna škola mi je zapravo dala opciju da mogu van škole da se bavim nečim drugim. Otkrila sam i preduzetništvo i bila deo kluba za robotiku iako se ne razumem u kompjutere, ali sam im radila promociju. Taj koncept da sam biraš šta hoćeš da radiš mi je bio totalno revolucionaran. I to me je skroz promenilo kad sam došla u Srbiju”, seća se Marija.
Kako da se (s)nađeš? Po povratku u Srbiju počela je da se bavi aktivizmom i volontiranjem u različitim organizacijama. A kroz sve to, nekako spontano je otkrila i “svoju misiju” – da pomogne i drugima da se uključe u ono što žele i pronađu aktivnosti koje ih interesuju i ispunjavaju. To mogu da budu radionice, razmene, volontiranje u različitim organizacijama i još mnogo toga. Evo njenog saveta.
Marija Raičević – Foto – Sonja Urošević


“Mislim da je najveći problem kod nalaženja tih stvari to što, s jedne strane, ako nismo već zagazili u to i ne znamo nekog ko je u tome, prosto se čini kao da to ne postoji. Barem je to bio moj utisak dok nisam krenula da se time bavim aktivnije. Ali, prva stvar koju bih ja uradila – potražila po društvenim mrežama. Ima, ja mislim, preko 10.000 grupa na Fejsbuku. Ima raznih Instagram naloga koji su usmereni na edukaciju. A uvek ima ta neka osoba u školi, bilo to neki profesor, bibliotekar, pedagog, neko ko je spreman da radi nešto što je izvan opisa posla. I mislim da se takvim ljudima treba obratiti.  Tu su i školski parlamenti. Ja bih krenula odatle.”
Pored Overthinkera gde su Marijina lična iskustva, ona želi da na jedno mesto stavi sve informacije o neformalnom obrazovanju koje postoje.
“S tim na umu, možete od februara već da očekujete Unbox hab resurs centar sajt, resurs centar i časopis za mlade. Tu će biti dostupne informacije generalno o neformalnom obrazovanju. Priče mladih koji su u tome i kako je to njima pomoglo. Ali i saveti kako i vi da se aktivirate ukoliko to želite. I gde sve možete da nađete potrebne informacije da biste mogli da se prijavite, da dobijete tu razmenu, da budete izabrani za tu radionicu ili predavanje.”
A do februara, preporučuje Instagram nalog Unbox.rs gde takođe možete da nađete interesantne informacije u vezi sa neformalnim obrazovanjem. Ali i generalno više o obrazovanju u 21. veku kakvo je potrebno mladim ljudima.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.