Da li se sećamo 9. marta i šta smo od tada naučili? VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 00:47

Da li se sećamo 9. marta i šta smo od tada naučili? VIDEO

Protesti, vodeni topovi i tenkovi na ulicama Beograda, pre 30 godina. Da li se sećamo šta se tada dogodilo, i da li smo nešto naučili iz toga?

Kada danas pitate ljude na šta ih asocira 9. mart, demonstracija će se setiti uglavnom oni koji su tada, pre 30 godina bili makar punoletni.

Tog 9. marta 1991. sve je krenulo sa trga republike, odnosno balkona narodnog pozorišta, odakle su lideri opozicije, pre svih Vuk Drašković pozivali narod.

Beograđani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prvi put posle Drugog svetskog rata videli tenkove na ulicama, poginulo je dvoje ljudi, mnogo ih je povređeno i sa jedne i sa druge strane, a bilo je i mnogo uhapšenih.

Jedan od organizatora i učesnika protesta bio je i Aleksandar Čotrić, političar sa najdužim poslaničkim stažom u Skupštini.

"Ja imam pomešana osećanja. Prvo žalim zbog žrtava povređenih materijalne štete. Sa druge strane žalim za propuštenom prilikom da se sruši jedan nedemokratski režim", istakao je Čotrić.

Jedna od tekovina 9. marta je i prenos sednica Skupštine srbije. Opozicija je dobila prostor na Bastilji, kako su tada zvali državnu televiziju. Ostavku je podneo MUP Radmilo Bogdanović.

Čotrić kaže da je 9. mart ubijen 5. oktobra deceniju kasnije, i da su političari malo naučili tog dana.

"Nismo taj cilj ostvarili ali ono što je započeo pre 30 god Vuk, mislim da će Vučić, ne vidim drugu ličnost i snagu ko će odlučnije taj cilj da ostvari jeer to je bio simbol borbr simbol otpora", zaključio je on.

Demonstracije na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke protiv režima Slobodana Miloševića.

Povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.