Izvor: Objava, 29.Sep.2020, 15:32

Da li je stolica za hranjenje neophodna ili bacanje para? 

Da li je stolica za hranjenje neophodna ili bacanje para? 

Kao novi roditelj, možda ćete biti uplašeni brojem stvari za koje kažu da jednostavno morate da imate kako bi pravilo voditi računa o svojoj bebi.

Iako ne možete da odgajate bebu bez ikakvih troškova, možda ima nekih dodataka bez kojih ipak možete da živite. Da li je stolica za hranjenje jedan od tih dodataka?

Mnogo je razloga koji će vas navesti na razmišljanje o tome da ipak ne nabavite stolicu za hranjenje. Neki od njih bi mogli da budu:

Nedostatak prostora i mesta za skladištenje.
Trošak.
Svestranost.
Jednostavnost čišćenja.
Bezbednost.

Suština stvari je: dok tradicionalna stolica za hranjenje možda nije baš za vas i vaš prostor, vašoj bebi je potrebno mesto za jelo. Stolice za hranjenje mogu biti zgodan način da im se to osigura.

Nastavite da čitate kako biste saznali o čemu biste trebali da razmislite pre nego što odlučite da li će stolica za hranjenje biti potrebna vašoj porodici ili je to čisto bacanje novca.


Koliko je stolica za hranjenje bezbedna?
Naravno, najvažnija stvar kada je u pitanju vaša beba jeste sigurnost. Ovo se odnosi čak i na hranjenje - ne oslanjajte se na sedište koje nije dizajnirano za hranjenje i koje nije usmereno na bezbednost.

Iako se može činiti jednostavnijim upotreba nečega poput ljuljaške, okretne stolice ili sličnih dodataka, opasnosti i rizik po bezbednost nisu vredne uštede novca i prostora koji se dobija.

Što se tiče sigurnosti, evo šta biste trebali da potražite u svim opcijama stolica za hranjenje koje razmatrate:

Podesive sigurnosne kaiševe (u idealnom slučaju to bi trebalo da bude kaiš od tri ili pet tačaka).
Sigurne kvake i zatvarači.
Podesiva visine sedišta.
Da nema grubih ivica ili otkrivenih šarki.
Široka i stabilna baza.
Sigurnosne brave na točkićima (ako imaju točkiće).


Da li imate dovoljno prostora?
Jedan od najvećih mana tradicionalne stolice za hranjenje jeste koliko prostora ona zauzima. Puniji modeli su još glomazniji, pogotovo kada imaju poslužavnik koji se naslanja razne druge dodatne karakteristike.

Ako želite da pravite kompromise u vezi sa funkcijama kao što su naslon ili ležište, sigurno su vam na raspolaganju i druge opcije. Mogli bi da se odlučite za upotrebu sedišta koji se kači za običnu kuhinjsku stolicu, tako da ga možete brzo ukloniti po potrebi.

Jedna od prvih stvari koju bi trebalo da odlučite jeste da li želite da imate zasebnu stolicu za hranjenje za bebu, ili želite da beba odmah bude za stolom sa ostatkom porodice. Ako vas brine nered, on će se stvoriti u bilo kom slučaju, pa je samo pitanje da li želite da očistite istu ili zasebnu površinu.


Mogu li da priuštim stolicu za hranjenje?
Stolice za hranjenje mogu da budu jedan od najskupljih komada opreme za bebu, odmah uz kolica za bebe, krevetac i autosedište. S obzirom na ograničeno vreme koje će beba koristiti stolicu za hranjenje, roditeljima je primamljiva opcija da se odluče za stolicu nešto nižeg cenovnog ranga.

Naravno, samo držanje bebe u krilu uvek je opcija, ali ometa sposobnost majke ili oca da normalno jede i može da dovede do još većeg nereda.

Slično kao i za uštedu prostora, prenosivo visoko sedište / dodatak za običnu stolicu je značajno jeftiniji od zasebne stolice za hranjenje. Ovah dodatak se takođe može koristiti kada posećujete restorane ili prijatelje, a često su korisni do detetove 3. godine, ali i kasnije.