Da li je na briselski sto dospela ideja o RAZMENI TERITORIJA na Kosovu?

Izvor: Blic, 13.Feb.2018, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je na briselski sto dospela ideja o RAZMENI TERITORIJA na Kosovu?

Između zvaničnog Beograda, Prištine i Tirane navodno se dogovara „razmena teritorija”, odnosno „podela Kosova” - piše prištinska „Gazeta ekspres“. Ipak, iako nema zvaničnog dematija, analitičari ideju smatraju začuđujućom i na nivou naučne fantastike.

Kosovski predsednik Hašim Tači juče je boravio u Briselu, što je u prištinskim medijima podgrejalo pomenutu tezu, pa pojedini tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Tači tamo otišao da govori o podeli Kosova.

Direktor portala koji je objavio vest o podeli Kosova Berat Buzala na svojoj Fejsbuk stranici piše da su Hašim Tači, Edi Rama i Ali Ahmeti (lider najveće albanske stranke u Makedoniji) u Tirani prethodno razgovarali o podeli Kosova.

- Predsednik Tači, premijer Rama i predsednik BDI Ali Ahmeti razgovarali su u Tirani o podeli Kosova, o crtanju granica na Balkanu, kao i sličnim idiotlucima. Takva stvar, takav scenario neće promeniti granice nijedne države nego granice Kosova - napisao je Buzala, pozivajući se i na zamenika premijera Austrije, koji je predložio autonomiju za sever Kosova.

U priču o podeli se navodno uključuje i Grčka, odnosno, kako piše “Gazeta ekspres”, tu ideju podržava grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam navodi za “Blic” da je “ova ideja u ovom trenutku začuđujuća, budući da je u više navrata iz merodavnijih krugova rečeno da podela ne dolazi u obzir”.

- Još neobičnije je ako se u obzir uzme da je 109 zemalja priznalo Kosovo u postojećim granicama. Pošto se ulazi u završnicu rešavanja ovog problema, moguće je da je ta vest inicirana izjavom predsednika Aleksandra Vučića da nije moguće da jedna strana dobije sve, a druga ništa. Ne verujem ni da će Priština dozvoliti Republiku Srpsku u svom sastavu. Ovo je, ponavljam, nešto potpuno novo i odudara od svih dogovora i izjava ključnih ljudi - navodi Popov.

Budući da je Evropska unija priznala Kosovo, da je to učinilo 109 zemalja, onda se prema rečima Popova ide na rastakanje celine i postavlja se pitanje “zašto”.

- Ustupak bi značio da Vučić ima s čim pred svoje biračko telo i mogao bi da kaže “evo, nismo prepustili sve, izvukli smo maksimum” - kaže Popov.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da “ideja o podeli izgleda kao naučna fantastika”.

- U stručnoj javnosti se iskristalisalo mišljenje da je podela neprihvatljivo rešenje većem broju evropskih zemalja, pre svih Nemačkoj, koja bi “morala da pospremi nered”.

- Tačno je da je naš ministar spoljnih poslova opipavao puls javnosti svojim izjavama, ali šire podrške toj inicijativi nije bilo. Podela bi otvorila pitanja šta s drugim zemljama na Zapadnom Balkanu - navodi Savković.

On ističe da je reč o ideji sa mnogo nepoznanica i da je kontra od nečega što je mejnstrim kada se govori o Zapadnom Balkanu.

Čolaku: Tačijeva pozicija je jasna

Zvaničnik kosovskog predsedništva Bekim Čolaku izjavio je za “Ekspres” da je položaj Hašima Tačija o granicama Kosova jasan.

- Pozicija predsednika Republike Kosovo ostaje jasna. Kosovo je nezavisna i suverena država, a njene granice su međunarodno priznate - rekao je Čolaku.

Dijalog bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude završen istorijskim sporazumom koji otvara sigurnu budućnost za evroatlantske integracije za obe zemlje i za članstvo Kosova u UN.

Dačić predlagao podelu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi podela Kosova i Metohije bilo jedno od boljih rešenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca.

- Takav dogovor, odnosno trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da se postigne na međunarodnoj konferenciji pod pokroviteljstvom EU, ali i SAD i Rusije - rekao je Dačić 2012, pa 2014. godine. Prošle godine je rekao da nije reč o podeli, već o razgraničenju šta je srpsko, a šta albansko, kao o trajnom rešenju pitanja Kosova. O tome šta znači njegov predlog i kako bi se realizovao Dačić ne želi da govori jer je to, kako navodi, njegov lični, a ne državni predlog.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tači se oprostio od Severa?

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2018, 01:32

Ideja o podeli Kosova čini se da je aktuelna među albanskim političarima u Prištini. Tamošnji mediji tvrde da Beograd, Priština i Tirana navodno dogovaraju "razmenu teritorija". Dok u kosovskom predsedništvu to nazivaju "spekulacijom", portal Gazeta ekspres piše da je Hašim Tači u Briselu "govorio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.