Da li je kovid preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu: Oglasila se kineska naučnica i razrešila sve dileme

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021, 10:52

Da li je kovid preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu: Oglasila se kineska naučnica i razrešila sve dileme

Naučnica sa Instituta za virusologiju u Vuhanu dr Ši Zengli, poznata kao "Žena šišmiš", odbacila je nove tvrdnje da je kovid-19 možda pobegao iz njihove laboratorije, i nazvala ih "tužnim i neprihvatljivim".

Grupa od 18 naučnika, uključujući jednog od najistaknutijih svetskih istraživača korona virusa, ponovo je pokrenula raspravu o tome da li je kovid-19 preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu.

Upozoravajući da nema dovoljno dokaza da se ta mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << isključi, grupa je pisala prestižnom časopisu "Science" pozivajući na dalju istragu porekla soja kovid-19, odgovornog za globalnu pandemiju.

- Moramo ozbiljno da shvatimo hipoteze o prirodnom i laboratorijskom prelivanju dok ne dobijemo dovoljno podataka - navodi se u pismu.

- Pravilna istraga treba da bude transparentna, objektivna, zasnovana na podacima, uključujući široku stručnost, nezavistan nadzor i odgovorno vođena da minimizira uticaj sukoba interesa. Agencije za javno zdravlje i istraživačke laboratorije moraju da otvore svoje evidencije za javnost - navodi se dalje.

Pismo potpisuju uvaženi naučnici koji su eksperti u istraživanju SARS-CoV-2, uključujući Džesi Blum, biologa sa Centra za istraživanje raka u Sijetlu, Ralfa Barica, istraživača korona virusa koji je radio sa naučnicima na institutu Vuhan u Kini i Dejvida Relmena, mikrobiologa i imunologa sa Stanforda.

This is huge. Eminent virologist Jesse Bloom and Ralph Baric call for inquiry into possible lab leak. University of North Carolina’s Baric did Gain of Function research with Shi Zhengli in 2015. For him to say his research partner’s lab may have leaked SARS-CoV2 is significant. https://t.co/fS1jlEj6UY

— Sharri Markson (@SharriMarkson) May 13, 2021

Međutim, virusolog iz Vuhana Ši Zengli, odgovorila je mejlom u petak ujutru zbog poziva da preda svoja laboratorijska dokumenta.

- To definitivno nije prihvatljivo. Ko može da obezbedi dokaz koji ne postoji? Veoma je tužno pročitati ovo "pismo", koje je napisalo 18 naučnika - odgovorila je naučnica poznata kao "Žena šišmiš".

Ona je dodala kako se hipoteza o curenju iz laboratorije zasniva samo na ekspertizi laboratorije koja već dugo radi na korona virusima slepih miševa, koji su filogenetski povezani sa SARS-CoV-2, prenosi News.com.au.

- Ovakva tvrdnja definitivno će naštetiti ugledu i entuzijazmu naučnika koji su posvećeni radu na novim životinjskim virusima koji imaju potencijalni rizik od prelivanja na ljudsku populaciju i na kraju oslabljuju sposobnost ljudi da spreče sledeću pandemiju - istakla je ona.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je tim naučnika u Vuhan, odakle je potekao virus u decembru 2019. godine, kako bi istražili poreklo kovida-19.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.