Crnogorski poreski raj: Zašto Mugoša ne objavi i dugovanja ostalih verskih zajednica nego samo SPC?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski "poreski raj": Zašto Mugoša ne objavi i dugovanja ostalih verskih zajednica nego samo SPC?

Poreska uprava u Crnoj Gori, odnosno njen direktor Miomir M. Mugoša prekršio je Zakon o poreskoj administraciji kada je u delu poreske tajne otkrio podatke o poreskom obvezniku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP), rekli su neimenovani stručnjaci za podgoričke Vijesti.

Vijesti pišu da juče nisu mogli da dobiju odgovor na to pitanje od Poreske uprave, uz obećanje da će im dostaviti danas.

Prema tumačenju stručnjaka, sporno, navode, može biti to što je Mugoša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u subotu otkrio da MPC ima više otvorenih računa u poslovnim bankama, preko kojih je prometovano više desetina miliona evra.

Ekonomski stručnjaci, piše list, ne žele da govore o tom pitanju, a jedan od njih, koji nije želeo da kaže ime, rekao je da je postupak direktora Poreske uprave prekršaj i da bi sada ta institucija morala da saopšti informacije o svim obveznicima.

Podsećaju da se u brojnim medijskim upitima za pojedinačne poreske obveznike, PU godinama unazad upravo pozivala na Zakon o poreskoj administraciji i nije dostavljala podatke o njima.

Prema članu 16 Zakona o poreskoj administraciji, naime, poreska tajna je “svaka informacija ili podatak o poreskom obvezniku kojim raspolaže poreski organ”. Izuzetak od toga su “podaci za koje poreski obveznik pismeno izjavi da se ne smatraju poreskom tajnom, koji se ne mogu povezati sa konkretnim poreskim obveznikom, niti se na drugi način mogu identifikovati, podaci vezani za postojanje poreskog duga...".

Vijesti pišu da su juče Mugošu pitale da saopšti koliko Islamska zajednica u Crnoj Gori ima otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama, koliko je novca preko tih računa prometovano poslednjih godina i koliki je poreski dug te verske organizacije, ako nije prekršen član 16 Zakona o poreskoj administraciji. Isti podaci traženi su i za Rimokatoličku crkvu.

Iz MCP su ranije saopštili da su ranije razgovarali sa Mugošom, te da je “žalosno, ali istinito” da on “javnosti nije izneo podatke o procenama PU o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku govorio, pomenuvši samoinicijativno i eksplicitno jednu versku zajednicu", čije ime MCP, kako su naveli, iz poštovanja, neće pominjati”.

Mugoša je u subotu istakao da je Kotorski biskupski ordinijat uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.

On je, dodaje se, rekao i da je PU pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama, istakavši da je poreski dug MCP za prijavljenih 38 sveštenika premašio 300 hiljada evra, te upozorio da će prinudno naplatiti dug - novcem ili nekretninama MCP...

I dok iz MCP smatraju da je u pitanju hajka, Poreska upravo to negira i tvrdi da se koristi ovlašćenjima za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza radi zaštite građana i budžeta, a u skladu sa zakonima koje, kako kažu, svi moraju da poštuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poreska uprava Crne Gore pokrenula finansijsku kontrolu Mitropolije crnogorsko-primorske

Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2020, 09:32

Poreska uprava Crne Gore saopštila je da je "inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica", te da će biti "utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza".. "Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša u obraćanju javnosti nije prekršio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.