Da li će i za ulazak u malinjak biti potrebna potvrda o virusu

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 18:59

Da li će i za ulazak u malinjak biti potrebna potvrda o virusu

Sezona je berbe jagoda, stigle su i trešnje a za mesec dana moraće da se beru i maline. Zbog koronavirusa domaćini se brinu da li će imati dovoljno sezonskih radnika, najavljuju da će insisitirati na zaštiti svakog čoveka. Uz dobar rod, kažu, moguće su i veće dnevnice.
Porodica Milinka Starčevića iz Žiče gaji jagode na oko četiri hektara. Veliki deo posla odrade porodično, ali u sezoni ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sami.

"Nama iskreno nije problem radnik, jer smo jedno petnaest, šesnaest godina na tržištu. Radimo pošteno i sa radnicima, redovno ih isplaćujemo", kaže Milinko. 
Sezoncima je to najvažnije. "Gazda nam daje sve za dezinfekciju, rukavice, što se tiče toga prezadovoljni smo", kaže Tanja Jovanović.
Koviljka Čolović već osam godina radi kao sezonska radnica, bere jagode, maline i borovnicea:
"Super mi je, meni je najveće zadovoljstvo kad radim, kad ne radim meni je to muka."
Kad se oberu jagode, za mesec dana počeće berba malina.
Očekuje se dobar rod malina
Kiša je dobrodošla voću, pa i malinama. A u malinjacima, gde su se pridržavali svih agrotehničkih mera ove godine se očekuje izuzetno dobar rod.Malinjaci Vlade Stankovića, u punoj su kondiciji. Cvetovi najavljuju rodnu godinu, a za površinu od dvanaest hektara angažovaće sedamdeset sezonaca. Ali uz rigorozne mere.
"Sve te berače lično poznajem i tražiću od njih da nekim svojim potpisom izjavom, garantuju da nisu preležali nikakav virus, nikakvu bolest i tako dalje. Većina ljudi u ovom kraju su ispoštovali maksimalno radnike i dalje poštujemo radnike, jer oni zarađuju i za sebe i za nas", kaže Vlade.
Teška im je bila predsezona, ali voćari računaju da uz višu cenu pokriju troškove, a da u sezoni i povećaju dnevnice beračima u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.