Da li će biti više novca za investicije u Kraljevu

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će biti više novca za investicije u Kraljevu

Kraljevo će, ukoliko se usvoji predlog budžeta, 2020. imati na raspolaganju oko osam odsto više novca nego ove godine. Čak 30 odsto sredstava planirano je za kapitalne investicije, a gotovo petina za plate. Plan je da se deficit od oko 385 miliona dinara pokrije sredstvima koja nisu potrošena ove godine.
Dvadesetdvogodišnji Darko Plavišić iz Samaila na muži ima 16 krava i dnevno mlekari preda 320 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << litara mleka. Poslednje četiri muzare kupio je uz pomoć lokalne samouprave.

„Dobio sam podsticajna sredstva od Opštine, dobio sam 250.000 dinara. Dosta znači kada se pomogne, znači ne bi mogli ništa ovako sami da uradimo“, kaže Darko Plavišić iz Samaila kod Kraljeva.
Kraljevački poljoprivrednici na iste podsticaje će moći da računaju i dogodine. Oko 3,7 miliona dinara više namenjeno je za pomoć porodicama i deci.
"Obezbedili smo dodatna finansijska sredstva za porodice sa troje i više dece, ali i za druge socijalno ugrožene kategorije", kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.
Više od četvrtine budžeta planirano je za kapitalne investicije. Između ostalog za nastavak izgradnje severne obilaznice, početak rada na izgradnji sistema vodosnabdevanja sa Lopatnice i sanaciju nesanitarne gradske deponije, za šta je oko 20 miliona došlo iz republičke kase.
„Do kraja sledeće godine, možda i one tamo, da zatvorimo kompletnu deponiju i da to pretvorimo u zelenu površinu. To je prvi korak. Drugi korak koji je već započet u pozadini i opet su iz Grada izdvojena sredstva, a nastaviće se i sledeće godine, jeste da se širimo sa deponijom u produžetku, ali da pravimo sanitarnu deponiju“, kaže Ivica Bogojević, direktor JKP „Čistoća“ Kraljevo.
Pojedinačno, najviše para uložiće za sređivanje lokacije gde se grade stanovi za snage bezbednosti. Iz državne kase je već uplaćeno više od 374 miliona dinara za izgradnju spoljne infrastrukture.
„Atmosferska kanalizacija, ulice, trotoari, pešačke staze, parkinzi, sve što ima veze sa spoljom infrastrukturom. Početkom godine ćemo odmah raspisati javnu nabavku ili naći možda model kako da našim javnim preduzećima dodelimo da to rade“, navodi Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta.
U predlogu budžeta za 2020. nema novca za nastavak izgradnje zavorenog bazena, koja je počela pre tri i po godine.
"Nismo odustali, već čekamo sredstva koja ćemo dobiti od Ministarstva omladine i sporta kako bi Grad Kraljevo obezbedio nedostajuća sredstva za završetak ovog važnog objekta za sve stanovnike grada na Ibru", kaže opet Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. 
Nadležni najavljuju i da će sledeće godine početi izgradnja nove ulice između gradskog šetališta i keja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.