Da li će NOVO PRIMIRJE između Jermenije i Azerbejdžana potrajati duže od (propalog) prethodnog?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 08:40

Da li će NOVO PRIMIRJE između Jermenije i Azerbejdžana potrajati duže od (propalog) prethodnog?

Međusobni napadi i optužbe za kršenje prekida vatre počeli su neposredno nakon stupanja na snagu

Jermenija i Azerbejdžan su u subotu objavili kako su postigli novi sporazum o prekidu vatre, nedelju dana nakon propalog primirja koje je dogovoreno u Moskvi - no, sudeći po informacijama s terena čini se da bi i ovo primirje moglo završiti kao i prvo. Naime, obe strane ponovo se optužuju za kršenje primirja, a optužbe su krenule svega nekoliko sati nakon što je novo primirje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stupilo na snagu.

Čini se kako neće biti lako zaustaviti ovaj jermensko-azerski sukob koji je daleko najveći još od rata 90-ih godina. Podsetimo, oružani sukobi eskalirali su 27. septembra, pre nešto manje od mesec dana, a do sada je u sukobima ubijeno najmanje 750 osoba (iako bi stvarna brojka mogla biti znatno veća pošto obe strane, najverovatnije, umanjuju broj izgubljenih vojnika).

Azersko ministarstvo odbrane tvrdi kako su jermenske snage gađale azersku regiju Agdam koja se nalazi uz sporni Nagorno-Karabah. Jermenija poriče te tvrdi kako je azerska vojska noćas izvodila napade na njihove položaje.

Iz Azerbejdžana su poručili kako su tokom jučerašnjeg dana srušili jedan jermenski Su-25 vojni avion "koji je imao nameru da izvede napade na azersku vojsku u regiji Džabrail". Iz Jermenije su odmah opovrgli ove tvrdnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.