Da li Iran krije prave podatke o epidemiji korone: Dnevni list koji tvrdi da se ne iznose tačni podaci - ugašen

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 17:26

Da li Iran krije prave podatke o epidemiji korone: Dnevni list koji tvrdi da se ne iznose tačni podaci - ugašen

Glavni urednik ugašenog lista izjavio je da su vlasti zatvorile njegov list jer je obelodanio "prave" podatke o stanju epidemije korone u Iranu

Iranske vlasti su danas ugasile dnevnik "Džahane Sanat" nakon što je objavio izjavu epidemiologa Mohamada Reze Mahbobfara da zvanične brojke o slučajevima korona virusa i smrtnim slučajevima u zemlji predstavljaju samo pet procenata stvarnih brojki, što je negiralo iransko Ministarstvo zdravlja.

Glavni urednik "Džahane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sanata", Mohamad Reza Sadi, izjavio je zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA da su vlasti zatvorile njegov list, koji je počeo da izlazi 2004. godine i koji se uglavnom fokusirao na poslovne vesti, preneo je Rojters.

Dnevnik je u nedelju objavio izjavu Mahbobfara, koji je rekao da je radio u vladinoj kampanji protiv korona virusa, da bi stvarni broj slučajeva i preminulih od korona virusa u Iranu mogao biti 20 puta veći od broja koji je prijavilo Ministarstvo zdravlja.

On je naveo da je korona virus otkriven u Iranu mesec dana ranije u odnosu na 19. februar, kada su vlasti objavile prvi slučaj, kao i da je to sakrivano od javnosti do trenutka posle obeležavanja godišnjice Islamske revolucije iz 1979. i parlamentarnih izbora.

Portparolka Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari odbacila je navode i rekla da Mahbobfar nije učestvovao u vladinoj kampanji protiv korona virusa.

Ona je istakla da je Ministarstvo objavljivalo podatke na transparentan način.

- Ministarstvo zdravlja nije političko telo i zdravlje ljudi je njegov glavni prioritet - rekla je Larijeva.

Iransko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u Iranu registrovano gotovo 330.000 slučajeva korona virusa i 18.616 preminulih, među kojima je 189 smrtnih slučajeva u protekla 24 časa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.