Da li Amerikanci naoružavaju Tajvan za napad na Kinu? Brdo oružja ide ka Aziji, napetost u regionu raste

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 10:14

Da li Amerikanci naoružavaju Tajvan za napad na Kinu? Brdo oružja ide ka Aziji, napetost u regionu raste

Vrednost prve prodaje 1,8 milijardi dolara, a u planu prodaja oružja za još 5 milijardi "zelenih" novčanica

Prodaju savremenog naoružanja Tajvanu odobrio je američki Stejt department. Reč je o tri sistema - senzora, raketa i artiljerije, ukupne vrednosti 1,8 milijardi dolara, saopšteno je iz Pentagona.

U prošlonedeljnim izveštajima Rojtersa navodi se da je Bela kuća i na korak od potpisivanja pet odvojenih ugovora o prodaji sofisticirane vojne opreme Tajvanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukupne vrednosti oko pet milijardi dolara, "u jeku rastuće zabrinutosti zbog mogućih kineskih namera prema Tajvanu i pokušaja Vašingtona da dodatno poveća pritisak na zvanični Peking".

Stejt department je formalno obavestio Kongres da bi Tajvan trebalo da kupi, između ostalog i 11 najsavremenijih mobilnih raketnih lansera korporacije Lokid Martin, po ceni od 436,1 milion dolara, kao i raketne sisteme zemlja-zemlja 135 AGM-84H SLAM-ER, kompanije "Boing", ukupne vrednosti oko 1,01 milijardu dolara.

U paket ulaze i dronovi kompanije "Dženeral Atomiks", antibrodski raketni sistemi Harpun i rakete za svaki od navedenih sistema.

Kineska ambasada u Vašingtonu za sada nije odreagovala, ali je kinesko ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje saopštilo da prodaja američkog naoružanja Tajvanu ozbiljno narušava kineski suverenitet i bezbednost.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.