DVANAEST  ŽRTAVA ZAPADNE DEMOKRATIJE: Nevine bebe u Banja Luci UMRLE zbog nedostatka kiseonika 1992. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVANAEST ŽRTAVA "ZAPADNE DEMOKRATIJE": Nevine bebe u Banja Luci UMRLE zbog nedostatka kiseonika 1992. godine

Prva beba je umrla 22. maja, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina posle, a preživela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima

U to vreme su hrvatske i muslimanske vojne snage pod blokadom držale „posavski koridor“, koji je povezivao zapadni deo Republike Srpske i Republiku Srpsku Krajinu sa istočnim delom i Srbijom.

Ovim je bilo onemogućeno da se potreban kiseonik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << do Banje Luke dostavi kopnom. Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom RBiH od strane Saveta bezbednosti, avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik za Banju Luku nije bio dozvoljen let.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije, Glasa Srpskog i ostalih novina, ali iako su predstavnici UNICEF-a i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacija bili dobro upoznati sa ovim problemom, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za poletanje koju na kraju nije dobio.

Nedugo zatim zbog nedostatka kiseonika umire 12 novorođenčadi na Klinici za dečje bolesti u Banjoj Luci. Iako su doktori pokušali da upotrebe „industrijski kiseonik“ kojeg su dobili od VRS i nekoliko privatnih preduzetnika, kao i od nekoliko građana, to je bilo nedovoljno da se bebe spasu.

Nakon sedam dana od datuma smrti poslednje umrle bebe, Vojska Republike Srpske uspostavlja koridor sa Srbijom, kojim se od tada kiseonik redovno mogao dostavljati.

Da podsetimo. Smrt 12 banjalučkih beba je događaj koji se desio u maju i junu 1992. godine tokom raspada Jugoslavije i rata u BiH, kada je na odeljenju za intezivnu negu u banjalučkom porodilištu umrlo 12 novorođenčadi usled nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman. Nestašica je bila posledica blokade srpske teritorije od strane hrvatskih i muslimanskih vojnih snaga u rejonu Semberije na severoistoku BiH.

Ove smrti kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština su bile razlog za veliku vojnu operaciju "Koridor", gde su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim (HV i HVO) i muslimanskim (ARBiH) vojnim snagama. Sukobi su trajali od 14. do 26. juna 1992. godine i završili su se probojem blokade. Kasnije u narodu ova istorijska vojna pobeda je nazvana "Koridor života", jer je omogućila nove živote, kako je i sam general VRS Momir Talić rekao: "Neću da djeca više umiru".

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.