DVADESET GODINA MALO: Vođi ozloglašenog klana Amerika POVEĆANA KAZNA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVADESET GODINA MALO: Vođi ozloglašenog klana "Amerika" POVEĆANA KAZNA!

Zoranu Mihailoviću Jakšiću (57), jednom od vođa zloglasne grupe "Amerika", peruanske vlasti povećale su kaznu zatvora sa 20, na koliko je u prvostepenom postupku osuđen, na 25 godina zatvora, saopštilo je tužilaštvo u ovoj zemlji.

U saopštenju se navodi da je tužilac Arturo Moskeira Kornejo prikupio dokaze koji Jakšića povezuju sa 800 kilograma kokaina koji su bili namenjeni za tržišta Evrope i severne Amerike.

Jakšić je uhapšen u julu 2016. godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << akciji američke DEA u trenutku kada je sa lažnim dokumentima pokušao da pobegne iz Perua u Ekvador.

Tokom istrage je utvrđeno da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio čak 46 identiteta! Tokom suđenja je utvrđeno da je ovaj pripadnik grupe "Amerika", koja je harala Srbijom devedesetih, u Peruu sarađivao sa grupom "Golondrinas", koju su činili lokalni kriminalci.

Preko njih je kupovao velike količine kokaina koje je potom preprodavao raznim mafijaškim organizacijama iz Evrope i Amerike i organizovao njeno prebacivanje u te zemlje. Za to je koristio brodove, ali i "mule".

Jakšić se od hapšenja nalazi u maksimalno obezbeđenom zatvoru Kosta Kosta. Mediji su izveštavali da je zatvorska uprava presrela telefonske razgovore u kojima su ugovarane prostitutke koje su Jakšiću dolazile u ćeliju.

Tokom postupka je utvrđeno i da je Jakšić podmitio jednog sudiju koji ga je oslobodio usled nedostatka dokaza, ali je ova odluka u poslednjem trenutku odbačena, a protiv sudije pokrenut postupak. Mediji su izveštavali i da je Jakšić iz zatvora organizovao šverc droge, ali i da je naredio ubistvo jednog lokalnog mafijaša.

Verovatno svestan da se ovog puta neće izvući, Jakšić je u februaru pokušao da pobegne iz zatvora. Kako su pisali mediji, on je glumio da mu je pozlilo, pa pokušao bekstvo prilikom posete bolnici, ali je njegova zamisao osujećena.

Vlasti su potvrdile da se incident desio i da su stražari munjevito reagovali, ali je ostalo nepoznato da li je pokušao da pobegne iz ordinacije ili tokom transporta maricom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.