DVA TESTA NA KORONU U ITALIJI: Jedan ne može da zameni drugi jer je tada već kasno za izolaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 16:29

DVA TESTA NA KORONU U ITALIJI: Jedan ne može da zameni drugi jer je tada već kasno za izolaciju

Ministarstvo zdravlja upozorava na greške u utvrđivanju virusa.

U Italiji se trenutno koriste dva razlicita testa za utvrđivanje da li je osoba zarazena koronavirusom ili ne. Jedan je seroloski, a drugi je tampon - molekularni.

Serološki testovi su nalazi krvi pomoću kojih se brzo može utvrditi je li osoba već zaražena koronavirusom, da li se oporavila i može li se vratiti u normalan život bez rizika da se razboli ili zarazi druge ljude. Tim povodom Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdravlja upozorava da serioloski testovi ne mogu zameniti molekularni test, to jest testiranje tamponom, jer nisu pouzdani za dijagnozu.

Profesor Sergio Rosati, specialista za zarazne bolesti životinja na odseku za veterinarstvo Univerzitetu u Torinu (gde je u toku rad na izradi pouzdanog italijanskog testa za otkrivanje zaraze), objasnjava razliku između serološkog testa i tampona. Po njegovim rečima seroloski test sluzi da se otkriju antitela koja svaki pojedinac proizvodi kao odgovor na infekciju. Dakle, serološki testovi govore da li je osoba prošla infekciju i da li je mogla biti zaštićena.

- Ali, serološki ne može zameniti bris. to jest tampon, jer klasifikuje zaražene tek kad je već kasno za izolacijom pacijenta - kaže on.

Tampon analiza koja je vrlo osetljiva i utvrđuje se, pokazuje da li je neko pozitivan u prvom delu bolesti, kada imunološki sistem još nije u stanju proizvesti efikasan odgovor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.