DRONOVI ĆE DONOSITI TESTOVE NA KORONU: Već u januaru prvo slanje u laboratorije

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2020, 17:18

DRONOVI ĆE DONOSITI TESTOVE NA KORONU: Već u januaru prvo slanje u laboratorije

Dronovi u Nemačkoj će donositi testove iz bolnica u laboratorije

Jedna od najvećih evropskih laboratorija koja se nalazi u Berlinu pokušaće da skrati vreme potrebno za slanje testova na korona virus širom grada pomoću dronova, a njihova upotreba trebalo bi da počne u januaru naredne godine.

Kompanija Maternet sa sedištem u Kaliforniji trenutno testira dronove za isporuku na putu između bolnice i jedne od najvećih evropskih laboratorija koja se nalazi u Berlinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi AP.

Ruta kojom se kreću dronovi dugačka je oko 11 kilometara, a zvaničnici očekuje da će se vreme isporuke testova skratiti za oko sat vremena.

Kompanija se nada i da će dronovi obezbediti redovnu isporuku u laboratoriju sa šest različitih tačaka oko Berlina, a vođa projekta Klaus Tening kaže da je to veoma važno, naročito kada se radi o sumnji na infekciju.

- Želite da identifikujete osobu i što pre dobijete rezultat tako da osoba može da se samoizoluje ili jednostavno nastavi sa uobičajenom dnevnom rutinom - rekao je Tening.

Projektom je predviđeno da svaku od šest ruta obezbeđuju po dva drona koja mogu da lete 24 sata dnevno, a baterije na njima se menjaju jednostavno čim se isprazne.

Svaki dron može da nosi po 40 uzoraka, a njima se neće prenositi samo kovid testovi, već i drugi uzorci.

Ukoliko se dogodi da dron neočekivano padne, aktiviraće se padobran, a ukoliko se pojavi još neka letelica, poput helikoptera odmah će biti obavešten kontrolni centar koji će kontaktirati helikopter da izbegava dron koji leti u istoj oblasti.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koh, u Nemačkoj ima 175 laboratorija koje obavljaju kombinovana testiranja na kovid-19, dnevno i do 307.000.

Svake nedelje u Nemačkoj se obavi više od milion testova na korona virus.

Kompanija Maternet već obavlja sličan način isporuke testova dronovima u Švajcarskoj, SAD, a Berlin će biti prvi grad u EU koji ima takav sistem.

Pre nego što sistem počne da se koristi u januaru naredne godine, biće donet i pravilnik o tom načinu rada do 30. decembra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.