DRASTIČNE KAZNE ZA NENOŠENJE MASKE: Za popodne najvaljene demonstracije u Zagrebu

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2020, 13:55

DRASTIČNE KAZNE ZA NENOŠENJE MASKE: Za popodne najvaljene demonstracije u Zagrebu

Hrvatska najavila da će kazne za nenošenje maske biti i do 200 evra

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je danas da bi kazne za prekršioce mera, za nenošenje maske u javnom prevozu ili u zatvorenim prostorima, trebalo da budu između 100 i 200 evra.

On je na zdravstvenom kongresu Future Z rekao da projekcija Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast obolelih od korona virusa i neizravnavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krive do februara.

- Kada smo uveli mere pre nešto više od 10 dana, počela nam se kriva izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošle sedmice brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti - rekao je Capak odgovarajući na pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mere biti na snazi.

Rekao je da je cela Hrvatska "debelo u crvenom", ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja EU.

Povodom najavljenog proteta protiv epidemioloških mera na gradskim trgovima dok je na snazi zabrana okupljanja više od 25 osoba, Capak kaže da je protiv represivnih mera, ali da je "u ovom trenutku sazrelo vreme da oni koji nisu spremni na odgovornost i solidarnost, budu kažnjeni".

Na pitanje kolike bi trebalo da budu kazne za nenošenje maske i kakve su situacije u drugim zemljama, on je podsetio da se hitno išlo na izmenu Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti.

Tekst je spreman koliko je njemu poznato, osim visine kazne. Izmene i dopune se tiču samo kažnjavanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.