DRAMA U PRAGU: Čeh se zapalio na godišnjicu smrti Jana Palaha, koji se tako ubio pre 50 godina! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2019, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U PRAGU: Čeh se zapalio na godišnjicu smrti Jana Palaha, koji se tako ubio pre 50 godina! (VIDEO)

U centru Praga danas je ozbiljno povređen muškarac koji se zapalio tokom komemorativnih skupova u znak sećanja na studenta Jana Palaha koji se sam zapalio pre 50 godina protestujući protiv sovjetske invazije kojom je ugušeno Praško proleće. 

Policija je saopštila da se muškarac (54) polio neidentifikovanom zapaljivom tečnošću na Vaclavskom trgu i zapalio. Ljudi koji su stajali okolo su ugasili vatru, prenosi AP.

Praška spasilačka služba saopštila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je čovek zadobio opekotina na 30 odsto površine tela i da je u veštački izazvanoj komi prevezen u bolnicu.

Man sets himself on fire in Prague as Czechs mark 1968 protest https://t.co/T9CKpdo9id

— Maria Hrabikova (@Maria99216345) January 18, 2019

Man sets himself on fire at Prague square, 50 years after student died in anti-Soviet protest — RT World News https://t.co/BSVLj13pJW

— ChristopherRayOliver (@PoliticalGaffe) January 18, 2019

Student Jan Palah zapalio se 16. januara 1969. godine nakon invazije u avgustu 1968. pet zemalja Varšavskog pakta sa ciljem da se uguši pokret liberalnih reformi tadašnjeg komunističkog rukovodstva Čehoslovačke pod vođstvo Aleksandra Dubčeka poznat kao Praško proleće.

Palah je preminuo tri dana kasnije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.