Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2023, 00:55

ZAŠTO MINISTARSTVO ZDRAVLJA ĆUTI NA SKANDALOZNE ODLUKE DIREKTORKE DZ ZEMUN? Umesto hitne smene, zatvaraju oči pred skandalima koji unižavaju zdravstveni sistem Srbije

Dom zdravlja u Zemunu poslednjih nedelja postao je poprište skandala, kada su na videlo počele da isplivavaju afere direktorke ove institucije, dr Aleksandre Cvetković.

S obzirom na informacije o brojnim nepravilnostima i kršenju pravila i zakona u Domu zdravlja Zemun od strane v.d. direktorke Aleksandre Cvetković, koja je svojim bahatim ponašanjem unizila ugled ove institucije, poslali smo pitanja Ministarstvu zdravlja kako bismo precizno i potpuno informisali javnost, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odgovor nismo dobili.

Ministarstvo zdravlja odlučilo je da ćuti na informaciju da je direktorka Doma zdravlja Zemun ne uvažavajući odluku Upravnog odbora ove institucije donetu 2.12.2022. godine da se od novca iz budžeta pomenute instutice kupi ultrazvučni aparat za zdravstvenu jedinicu u Batajnici i da je već u ponedeljak 5.12.2022 godine dala nalog za nabavku sitnog inventara ne želeći da sačeka zapisnik sa sednice Upravnog odbora kojoj i sama prisustvovala.

Na naše pitanje "Može te li nam reći vaš stav povodom utvrđenih činjenica da v.d. direktorka Cvetković ne uvažava odluke Upravnog odbora i nabavlja sitan inventar umesto da sprovede zvaničnu odluku UO da se kupi ultrazvučni aparat koji bi posebno trudnicama u Batajnici olakšao obavljanje osnovnih pregleda?", nažalost, odgovora iz Ministarstva nema.

Ministarstvo smo podsetili i da je direktorka Cvetković mimo znanja Upravnog odbora ove institucije tražila od grada Beograda da joj odobri sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata, iako je Upravni odbor doneo odluku da se po hitnom postupku iz sopstvenih sredstava Doma zdravlja (na sednici UO 2.12.2022. godine je utvrđeno da ima dovoljno sredstava za kupovinu UZ aparata) kupi ultrazvučni aparat za Batajnicu, a na pitanje "Zanima nas vaš stav povodom neuvažavanja odluka i donošenja odluka iza leđa Upravnog odbora DZ Zemun od strane v.d. direktorke Aleksandre Cvetković?", takođe, odgovor nismo dobili.

Ostaje nepoznato i kakav je stav Ministarstva povodom zahteva za smenu v.d. direktorke DZ Zemun dr Aleksandre Cvetković koji je uputila predsednica Upravnog odbora ove institucije, a u kojem se navode ozbiljne optužbe za mobing nad zaposlenima, pravne i finansijske zloupotrebe i unižavanja ugleda ove zdravstvene institucije.

Podsetimo, nakon niza skandaloznih i kontroverznih odluka v.d. direktorke Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandre Cvetković, koja je umesto neophodnog ultrazvučnog aparata potrebnog trudnicama kupila sitan inventar, zbog čega građani Batajnice prolaze kroz pravu torturu, isplivavaju nove informacije koje svedoče o bezobzirnom ponašanju pomenute direktorke. Tako smo i došli do saznanja da je doktorka zaposlena u Domu zdravlja Zemun (ime poznato redakciji) koja je 2015. godine upućena na specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva u GAK Narodni pune četiri godine primala platu, a da se nijednom nije pojavila na radnom mestu.

Umesto da bude kažnjena i procesuirana, doktorka je nagrađena nastavkom specijalizacije ličnom odlukom direktorke Doma zdravlja Aleksandre Cvetković. Kako smo ranije pisali, uvidom u zapisnik sa sednice Upravnog odbora 2. decembra 2022. godine saznali smo da protiv doktorke nije pokrenut disciplinski postupak, iako je Upravni odbor Doma zdravlja u Zemunu to tražio.

Da stvar bude neverovatnija, direktorka Cvetković je samovoljno i bez bilo čije saglasnosti donela odluku da sa doktorkom napravi sporazum da novac koji je nezakonito stekla vraća tako što će uz specijalizaciju raditi u službi kućnog lečenja u Surčinu?!

Kako smo saznali, dug spomenute doktorke dostigao je neverovatnih 5.000.000 dinara za četiri godine (ne)rada. Nije nam poznato ni koliko novca dotična doktorka vraća mesečno, na koliko rata i na koji vremenski period. I da li uopšte vraća?

Kako bi proverili ove navode, kontaktirali smo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji nam je potvrdio da je dotična doktorka (ime poznato redakciji) bila na specijalizaciji i da joj je po tom osnovu isplaćivana naknada plate kao specijalizantu, a što je predviđeno Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Međutim, kako navode iz RFZO za Srbija Danas, oni nisu upoznati, niti znaju za bilo kakav sporazum koji je dogovoren između direktorke dr Cvetković i doktorke koja novac treba da vrati.

Republički fond nije upoznat sa sporazumom o povratu sredstava koji je sklopljen između doktorke i Doma zdravlja Zemun, niti može biti upoznat sa tim da li se evidentirani radnici pojavljuju na radnom mestu/specijalizaciji, s obzirom na činjenicu da je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti isključivo direktor zdravstvene ustanove odgovoran za zakonitost rada, dok samu kontrolu zakonitosti rada vrši odgovarajuće inspekcijske službe. U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti način utvrđivanja i povraćaja troškova specijalizacije propisuje ministar nadležan za poslove zdravlja - kažu iz RFZO za Srbija Danas.

Kako nam je rečeno iz RFZO, u slučaju povraćaja troškova specijalizacije zdravstvena ustanova je u obavezi da sredstva vrati Filijali Republičkog fonda sa kojom ima zaključen ugovor. 

- Takođe naglašavamo da zdravstvene ustanove od Republičkog fonda trebuju sredstva za plate i naknade plate u ukupnom iznosu za sve zaposlene, dok je za zakonito trošenje prenetih sredstava odgovara direktor zdravstvene ustanove – zaključuju iz RFZO za Srbija Danas.

Jasno je da je direktorka Cvetković morala da obavesti RFZO o svom samoinicijativnom sporazumu koji je napravila bez saglasnosti uprave Doma zdravlja.

Međutim, ne samo da nije obavestila RFZO, već nije ni počela da vraća novac Republičkom fondu?!

Da li taj novac stavlja u svoje džepove, ili je oprostila dug svojoj doktorki, ostaje nam da vidimo, ali je činjenica da direktorka Cvetković ne radi stvari kako to zakon i pravilnici propisuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.