DOK JEDNI BRŽE BOLJE OPTUŽUJU IZRAEL, DRUGI ĆUTE: Nova velika podela u muslimanskom svetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 17:33

DOK JEDNI BRŽE BOLJE OPTUŽUJU IZRAEL, DRUGI ĆUTE: Nova velika podela u muslimanskom svetu

Neki ćute čak i kroz medije

U trenutku kada se Izrael i Hamas približavaju sveopštem ratu, nova "bitka za narativ" povela se među arapskim državama, piše britanski list "Gardijan".

Naime, prvi put u brojnim sukobima između dva neprijatelja, regionalno jedinstvo oko toga "ko je kriv" i "šta treba učiniti" da se zaustave borbe suočilo se sa podelama.

Dok su neke države sa muslimanskom većinom, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Turske i Irana, optužile Izrael za incident u džamiji Al-Aksa i za zločine u Gazi, druge zemlje su ovaj put bile suzdržanije.

Politiku "ćutanja" su predvodile države koje su se u poslednjih godinu dana administracije američkog predsednika Donalda Trampa pomirile sa Izraelom, i koje su sada standardni nosioci takozvanih "Abrahamskih sporazuma".

Arab states split for first time on refusal to condemn Israel over Gaza https://t.co/2HtE1G5j57

— Guardian news (@guardiannews) May 17, 2021

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan, koji su svi nedavno normalizovali odnose sa Izraelom, sada moraju da balansiraju te odnose sa raspoloženjem svojih građana koji su glasni u svom gnevu zbog izraelskog nasilja.

Dugogodišnji posmatrači Izraela i Palestine kažu da su različite reakcije na ovu rundu borbi prouzrokovale da neke regionalne sile dođu "u sukob" sa sopstvenim stanovništvom.

Direktor Saveta za arapsko-britansko razumevanje (CAABU) Kris Dojl je ocenio da iznenađuje što Emirati nisu izrekli nijednu kritiku u vezi sa onim što se događa u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

- To je signal liderstva Emirata da nećemo biti izbačeni iz alijanse sa Izraelom, koju smatraju vrednom za buduće planove. To uključuje suprotstavljanje Iranu, Turskoj i Muslimanskoj braći - rekao je on i dodao:

- Ima puno prostora da se izda saopštenje kojim podržavaju prava Palestinaca, bez davanja podrške Hamasu, a to nisu učinili.

Izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu gotovo da nije bilo u novinama Emirata, a takođe je bilo malo izveštaja u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, koja tek treba da potpiše mirovni sporazum sa Izraelom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je ranije ove godine saudijskog naslednika, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, navodi "Gardijan", i dodaje da su veze između dve države dublje nego ikad.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.