Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2020, 14:46

DJB: Za četiri godine izdato više od 40.000 potvrda o nameri za azil u Srbiji

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) saopštio je danas da je od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio odgovor da je od početka 2016. do kraja 2019. godine više od 40.000 migranata izrazilo nameru da podnese zahtev za azil u Srbiji, a da je u istom periodu odobreno 114 zahteva.

DJB je dodao da je od tog broja više od 14.500 ljudi iz Avganistana, da je iz Pakistana 6,687 a iz Iraka 6,239.

Sirijci su podneli oko 5,100 zahteva, Iranci 2,738, a više od 1,170 građana Bangladeša >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izrazilo je nameru da podnese zahtev za azil u Srbiji.

Na spisku se, u manjem broju, nalaze i građani Alžira, Maroka i drugih zemalja.

"Ministarstvo još nije odgovorilo na pitanje koliko migranata je u Srbiji izrazilo nameru da traži azil u drugim državama, kao što su Nemačka, Austrija... Podsećamo da je Ministar unutrašnjih poslova još 2017. godine kazao da je broj migranata kojima je Srbija izdala potvrdu o njihovoj nameri da traže azil u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama EU bio oko 617.000", dodaje se u saopštenju.

Taj pokret je naveo da su procene da je danas taj broj premašio milion i da je to veoma važno jer se na osnovu toga Srbija deklarisala kao zemlja prvog ulaska, zbog čega će u slučaju vraćanja migranata iz Nemačke ili Austrije, oni biti vraćeni upravo u Srbiju.

"Srbija je potpisala i sporazume sa Nemačkom i Austrijom o vraćanju migranata u Srbiju koji se kriju od javnosti. Srbija je jedina zemlja na Balkanskoj ruti migranata koja je pristala da izdaje ovakve potvrde. Ovo je jedan od razloga zašto Berlin, a samim tim i EU, u potpunosti podržavaju vlast u Srbiji i kažu da 'Srbija ide u dobrom pravcu'", dodao je DJB.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.