DJB: Osam poslanika potpisalo zahtev za zakazivanje sednice Narodne skupštine

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2020, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Osam poslanika potpisalo zahtev za zakazivanje sednice Narodne skupštine

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je osam poslanika Skupštine Srbije, među kojima je i lider tog pokreta Saša Radulović, potpisalo i predalo zahtev za zakazivanje sednice skupštine kako bi se "Srbija vratila u ustavni okvir".

U saopštenju se navodi da se od predsednice parlamenta traži da "hitno i bez odlaganja zakaže sednicu Narodne skupštine kako bi ona potvrdila ili odbacila protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja, i odluke o merama odstupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od ljudskih i manjinskih prava".

Kako se navodi, ovaj zahtev su potpisali i poslanici Branka Stamenković, Vojin Biljić, Đorđe Vukadinović, Miladin Ševarlić, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja.

U saopštenju se navodi da je "osam narodnih poslanika koji su potpisali ovaj zahtev upozorilo predsednicu Narodne skupštine da je to njena ustavna obaveza koju bi morala ispuniti".

U zahtevu za zakazivanje sednice Skupštine se navodi da, prema ustavnim odredbama "Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje", kao i da se "sastajee bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja", i da "ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja".

U zahtevu se navodi i da "prema odredbama Ustava kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona treba da je potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane".

U saopštenju Pokreta Dosta je bilo se navodi da imajući u vidu da "odluku o proglašenju vanrednog stanja neustavno nije donela Narodna skupština", i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke Vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda "Srbija se trenutno nalazi van ustavnih okvira".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.