DEVOJČICA (14) UMRLA TOKOM POROĐAJA: Slučaj šokirao javnost, reagovale i Ujedinjene nacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 19:49

DEVOJČICA (14) UMRLA TOKOM POROĐAJA: Slučaj šokirao javnost, reagovale i Ujedinjene nacije

Policija u Zimbabveu istražuje smrt 14-godišnje devojčice tokom porođaja.

Memori Mačaja umrla je 15. jula tokom porođaja u istočnoj regiji Marange.

Istraga je otkrila da je u pitanju iskorišćavanje maloletnih lica, jer je devojčica navodno morala da napusti školovanje i da se uda.

UN je pozvao vladu Zimbabvea da označi dečje brakove kao kazneno delo i okonča tu praksu, prenosi BBC.

Pokrenuta je i peticija na internetu kojom se traži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravda za preminulu devojčicu koju je dosad potpisalo 57.000 ljudi.

Novorođenče je preživelo i dobro je, saopštila je njena porodica.

Po zakonu se devojčice u Zimbabveu smeju da se udaju kada napune 18 godina, a 16 godina kada mogu da pristanu na polni odnos.

Međutim, neke porodice u dečjim brakovima vide finansijsku korist, a devojčice se često nadaju da će im udaja omogućiti da se školuju, ali ubrzo završe trudne i zatrpane kućnim poslovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.