DETEKTOVANE ČETIRI NARANDŽASTE I PET CRVENIH TAČAKA: NASA zabeležila požar kod Vinče (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 23:22

DETEKTOVANE ČETIRI NARANDŽASTE I PET CRVENIH TAČAKA: NASA zabeležila požar kod Vinče (FOTO)

Crvene tačkice snimljene su sistemom VIIRS

Požar koji je juče buknuo u Vinči i koji je, srećom, stavljen pod kontrolu, zabeležila je i NASA.

Naime, na sajtu firms.modaps.eosdis.nasa.gov, gde je moguće pratiti požare u celom svetu, kod Vinče su detektovane četiri narandžaste i pet crvenih tačaka.

(Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) koji pokazuje aktivne požare ili termičke anomalije. Tu spadaju ne samo požari, već i vulkani i rafinerije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Narandžaste tačke predstavljaju MODIS sistem. Ovaj sistem, takođe, detektuje požare, a napomena je da uzroci mogu biti prirodni (npr. udar groma) ili ljudski - slučajni ili namerni požari. Takođe se mogu videti i aktivni vulkani ili rafinerije.

Što se tiče požara u Vinči, on nije jedini detektovan požar u Srbiji. Požari su naročito vidljivi u ravničarskim krajevima ili u dolinama reka, što su i uobičajena mesta gde se pali strnjika.

U Srbiji je detektovano mnogo manje požara nego, recimo, u Rumunuiji, gde je čitav južni deo zemlje prekriven tačkicama koje ukazuju na aktivni požar. Crveni se naročito i Hercegovina, Crna Gora, istočna Severna Makedonija i jug Italije.

Preko ovog sajta moguće je videti i velike požare koji bukte u Grčkoj. Ono što, međutim, razlikuje lokalne od ovih velikih požara je površina koja je zahvaćena.

Vinča u tom smislu jeste detektovana kao nešto veći požar, ali to nije ni blizu onome što možemo da vidimo na grčkim ostrvima ili u okolini Nikšića, gde gore veoma velike površine.

Takođe, mnogo požara detektuje se u Južnoj Americi i podsaharskoj Africi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.