DETALJI ZAPLENE VEKA! Srbin dilovao drogu SPORTISTIMA iz CELOG SVETA, a konce je vukla MEDICINSKA SESTRA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2020, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DETALJI ZAPLENE VEKA! Srbin dilovao drogu SPORTISTIMA iz CELOG SVETA, a konce je vukla MEDICINSKA SESTRA (FOTO/VIDEO)

Eritropoetin (EPO) se ilegalno koristi kao droga u nekim sportovima.

Srbin iz Barselone priveden je kao organizator međunarodne mreže, koja je proteklih godina širom Evrope prodavala eritropoetin (EPO), zabranjenu supstancu u sportu.

Operacija hapšenja je organizovana u dva grada - Barseloni, ali i Kadizu, gde se nalazi klinika za dijalizu u kojoj radi medicinska sestra osumnjičena da je sa Srbinom glavna u mreži trgovine doping sredstvima. U akciji Civilne garde >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uhapšeno je šest osoba, ali nisu navedena njihova imena, i svi se terete za delikte protiv javnog zdravlja, pripadanja kriminalnoj grupi, izbegavanju poreza, falsifikovanju dokumenata. U akciji je oduzeto i 850 injekcija EPO, što je najveća zaplena tog tipa u ovoj zemlji. Istovremeno, policija je blokirala na različitim računima oko 800.000 evra, u stanovima je nađeno još 70.000 evra u kešu, a zatvoreno je i sedam veb-stranica na kojima su hormoni nuđeni na prodaju.

Prve informacije o ilegalnoj trgovini EPO-a datiraju još od pre deset godina, ali jedini opipljiv podatak tada je bio da doping sredstva prodaju posredstvom veb-sajta, čiji servis je na Islandu. Istraga je pokrenuta 2017. kada su španskoj Antidoping agenciji pristigle anonimne žalbe o mreži koju su kontrolisali medicinska sestra i Srbin. U dosadašnjoj istrazi je ustanovljeno da je medicinska sestra iz klinike u Kadizu, gde se pacijentima na dijalizi daje EPO kao deo lečenja, bila zadužena za naručivanje zaliha. Njen zadatak je bio da naručuju više doza nego što je potrebno pacijentima, a taj višak je krijumčaren u Barselonu, na suprotnom delu Španije. Pošiljke sa dopingom odatle su slate po celoj Evropi, prevashodno u Nemačku, Švajcarsku, Grčku, Tursku, Italiju i Portugaliju, sa lažnom dokumentacijom. One injekcije su bile veoma tražene jer su su imale papire, pa su se smatrale legalnim.

Según las investigaciones, deportistas aficionados y profesionales de países europeos accedían a estas sustancias dopantes.https://t.co/QnRpLUIdBf

— El Colombiano (@elcolombiano) January 31, 2020

Grupa je doping proizvode nudila putem interneta, u komunikaciji su koristili šifrovane poruke, a kupci su bili sportisti iz različitih sportova, uzrasta. Kada bi klijenti odabrali željene supstance, oni bi uplaćivali novac na račune u Austriji, Slovačkoj ili na Kipru ili putem kriptovaluta kako bi sve ostalo anonimno. Roba bi im stizala u specijalnim termičkim kutijama za koje se, međutim, ispostavilo da nisu uspevale da sačuvaju kvalitet robe.

Mediji u Španiji su naveli da je među kupcima bilo profesionalnih i amaterskih sportista. Taj spisak je prosleđen je Međunarodnoj antidoping agenciji, ali još nije dostupan medijima, pa zasad ostaje da se nagađa da li među kupcima ima poznatih sportista.

Grupa je u proseku uzimala 250 evra za svaku prodatu dozu, a cena je varirala u zavisnosti od jačine. Procena je da je samo u protekle tri godine grupa prodala najmanje 5.000 doza.

I A. N, nekadašnji reprezentativac u biciklizmu i bivši selektor srpskog nacionalnog tima, hapšen je u Italiji sredinom 2009. godine, u istrazi krijumčarenja doping sredstava. Policija je tada zaplenila nekoliko hiljada doping doza, a među njim bila je i u to vreme poboljšana verzija krvnog dopinga EPO.

On potpomaže produkciju crvenih krvnih zrnaca, čime poboljšava dotok kiseonika u mišiće. Posebno je popularan među biciklistima. I slavni američki biciklista Lens Armstrong kažnjen je 2012. doživotnom diskvalifikacijom upravo zbog upotrebe eritropoetina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.