DČEKAO SAM 1.800 DANA DA PRAVDA POBEDI! Srpski pukovnik Radovan Aleksić o montiranom procesu u Crnoj Gori! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 17:56

DČEKAO SAM 1.800 DANA DA PRAVDA POBEDI! Srpski pukovnik Radovan Aleksić o montiranom procesu u Crnoj Gori! (VIDEO)

Proveo sam pet godina u zatočeništvu, u kućnom pritvoru, izolaciji i na kraju u ograničenom kretanju. Pravda je na kraju pobedila, a i nije moglo drugačije. Iz ambisa sam izašao čista obraza, jer tužilaštvo nije imalo nijedan dokaz protiv mene, iako se ceo državni sistem Crne Gore upinjao da mi podmetne pokušaj ubistva šefa policijskog Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića. U život se vraćam uzdignuta čela.

Ovako, ekskluzivno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za "Novosti", svoju ispovest o 1.800 dana "borbe sa vetrenjačama", pritiscima, ucenama, čak i pretnjama smrću, započinje Radovan Aleksić, pukovnik vojne obaveštajne službe Srbije. Više državno tužilaštvo Crne Gore posle pet godina obustavilo je istragu protiv Aleksića, koji ističe da čoveka za čiji su ga pokušaj ubistva teretili nije čak lično ni poznavao!

- Sve je bila laž. Sva veštačenja, navodni svedoci, sve analize telefonskih i drugih telekomunikacija bile su u funkciji toga da mi se podmetne krivično delo. Znao sam ko je bio Šuković, mada ga nisam upoznao. Kao bivši načelnik Odseka za suzbijanje organizovanog kriminala, vodio je neke važne istrage, poput poslovanja ilegalnih fabrika u kojima su proizvođene cigarete u Mojkovcu - kaže nam Aleksić. - Vodio je i druge istrage koje su mogle da posluže kao motiv nalogodavcima za pokušaj njegovog ubistva. Ne poznajem ni osobe sa kojima je Šuković bio u sukobu, a radi se o ljudima iz bezbednosnog sektora i licima iz tadašnjeg državnog vrha Crne Gore, čiju kriminalnu delatnost je istraživao. Oni koji su mi podmetnuli uradili su to iz dva razloga. Prvo, da se zaštite stvarni nalogodavci, organizatori i izvršilac pokušaja Šukovićevog ubistva. I drugo, da crnogorske službe bezbednosti uđu u obračun sa mnom iz razloga koji nema nikakvih dodira sa ovim krivičnim delom.

Sve je, na sreću, izdržao. Za Aleksića, čoveka bez mrlje u životu i karijeri, sada je sve ovo ružna prošlost, iako euforije, niti preterane radosti posle prekida istrage nema. Mnogo gorčine nakupilo se u njegovoj duši. Godine koje su prošle ne mogu da zaleče izgubljene nerve, neprospavane noći. Ipak, ovaj uzorni pripadnik vojne obaveštajne službe SFRJ, VJ, SCG i danas Srbije vraća se u život uzdignuta čela. Sličan, gorak ukus pobede u ustima ima i supruga pukovnika Radovana, Dragica. Ona, za "Novosti", kaže:

- Kada su javili da je okončan montirani postupak protiv mog supruga, izostalo je lepo osećanje zbog patnje koju je izazvao, najblaže rečeno, monstruozni plan pojedinaca i interesnih grupa iz Crne Gore, ali i Srbije, nepravde koja nam je godinama činjena i nemoći da uradimo bilo šta da dokažemo da je sve to bila laž. Naši problemi su počeli pre više od dve decenije, kada je moj suprug, ispred stana u Nikšiću, mučki napadnut i ranjen iz vatrenog oružja. Teško je opisati kroz kakav period je porodica godinama prolazila. Samo mi znamo koliko je trebalo snage da se sve to preživi.

A preživeo je pukovnik Aleksić mnogobrojna saslušanja na kojima je uporno negirao krivicu, tvrdeći da je u vreme napada na Šukovića bio u Beogradu. Bekstvo napadača na inspektora Šukovića 11. jula 2016. u Podgorici snimile su kamere, da bi potom policija objavila fotografiju, pozivajući građane da se jave ukoliko ga prepoznaju. I na osnovu jedne prijave obaveštajac Aleksić je uhapšen. Jedno vreme pričalo se da je pukovnika Aleksića na snimku navodno prepoznao Almo H. iz Sarajeva, koji istražiteljima, ipak, nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je to baš Radovan Aleksić. Almo je, inače, 1993. radio u garnizornu u Nikšiću, u kojem je takođe bio angažovan i naš sagovornik.

- Nije tačno da me je neko iz Sarajeva prepoznao i prijavio iz osvete, kako se to u početku moglo čuti. Podmetanje pokušaja ubistva Šukovića bio je sastavni deo plana nalogodavaca da mene okrive. Taj kojeg pominjete nije radio sa mnom, već u garnizonu VJ u Nikšiću, da bi kasnije bio priveden u Tivtu 1993. Potom je počeo da sarađuje sa crnogorskim službama i policijom. Grupacija iz policije koja je meni smestila njega je pripremila i on je došao u pratnji dva pripadnika ANB na saslušanje kod tužioca. Radi se o osobi koja je na društvenim mrežama svojevremeno javno vređala Svetog Vasilija Ostroškog i crkvene velikodostojnike.

Samo to što je bio pripadnik Vojske Jugoslavije za crnogorsku vlast bilo je dovoljno da Aleksić u njihovim tefterima bude upisan kao neko ko radi protiv Crne Gore:

- Moje hapšenje realizovano je 15 dana uoči parlamentarnih izbora oktobra 2016. koji su ocenjeni kao veoma važni zbog najavljenog ulaska Crne Gore u NATO bez sprovedenog referenduma. Montirani krivični postupak koji se vodio protiv mene je bila, u stvari, uvertira za takozvani državni udar, sa kojim ja nemam nikakve veze. Ono što je bitno jeste da od mene iz Beograda nikada niko nije tražio da u Crnoj Gori radim bilo šta što bi ugrozilo suverenitet ove države. Prema mojim saznanjima, nikakvog državnog udara nije ni bilo. To je takođe bio montirani proces koji je imao više ciljeva. Jedan je bio podvala Rusiji, drugi obmana Amerike i treći obračun sa tadašnjom opozicijom u Crnoj Gori.

Na pitanje da li postoji nešto zajedničo između njega i Šukovića, naš sagovornik odgovara da su to - neprijatelji!

- Sve osobe koje su uključene u ovu istragu u Crnoj Gori, i u policiji i tužilaštvu, bile su u sukobu sa Predragom Šukovićem. Nisam nikome neprijatelj. Možda to neko misli, ali ja nisam neprijatelj čak ni onima koji su me progonili.

Pukovnik Aleksić je u Crnoj Gori prisutan od 1984. godine i u vojnoj službi bio je sve do 2006. godine, kada se preselio u Beograd i nastavio oficirsku karijeru. Tokom službovanja u Crnoj Gori, a potom i u Srbiji, uglavnom je obavljao različite dužnosti u obaveštajno-bezbednosnom sektoru. Jedno vreme je bio i rukovodilac organizacijske jedinice vojne Kontraobaveštajne službe u Crnoj Gori, i to je bilo baš u periodu od 1999. do referendumske 2006.

U vreme dok je radio u Crnoj Gori, Aleksić je tvrdio da je Podgorica služila nekim stranim centrima moći kao poligon za destabilizaciju Srbije.

- I oni su svoje saradnike tražili u sistemu bezbednosti Republike Srbije i pronalazili su uglavnom problematične ljude. Uglavnom, one koji su kompromitovani. Odgovorno tvrdim da vojna služba bezbednosti, bez obzira na to što se priča u Crnoj Gori, nikada nije zloupotrebljena. Ona nikoga nije ubila, nikoga prebila, nije organizovala crne trojke, nije deportovala muslimane, vršila etničko čišćenje poput policije. Nije činila zločine i to je bilo tako zahvaljujući ljudima koji su, kao i ja, radili časno i pošteno u toj službi.

- Neko je želeo da me kompromituje i da me kriminalizuje. Ali, to nije uspeo jer nije moguće kompromitovati me ni u vezi sa dešavanjima devedesetih godina, ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, 1999. tokom NATO agresije na SRJ. Iako su se crnogorske službe upinjale da me na društvenim mrežama dovedu u vezu sa događajima na Kosovu, u tome nisu uspele - dodaje Aleksić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.