DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB! Srbiju čeka nova mera, na pragu smo od uvođenja KOVID PROPUSNICA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2021, 07:59

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB! Srbiju čeka nova mera, na pragu smo od uvođenja KOVID PROPUSNICA

Ako se uvedu kovid propusnice, mogle bi da važe samo u jednom delu dana?

Krizni štab zaseda danas, tema je trenutna epidemiološka situacija, a kako je najavljeno na dnevnom redu su i kovid propusnice. Do sada su najavljivane nekoliko puta, ali kako je rečeno od toga se ni u jednom momentu nije odustalo, već se tražio adekvatan model. Po svemu sudeći, rešenje je tu.

Dok na jednoj strani medicinski deo štaba traži zatvaranje na 10 dana, što podrazumeva skraćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radno vreme, na drugoj je sve izvesnije da, ako se budu uvele kovid propusnice one će se odnositi na "noćni život".

Izvor blizak Kriznom štabu u razgovoru kaže da će kovid propusnice zaživeti i kod nas i da je sada pravi trenutak za to.

- Od kovid propusnica se nikada nije odustalo, samo se tražio model da se sprovedu. Prema trenutnom planu one bi za početak važile u klubovima, kafićima, splavovima... Ali samo kada je u pitanju noćni život. Mladi ljudi i svi oni koji posećuju takva mesta visokog rizika za zaražavanje, a to su mesta gde se igra peva, gde se u malom prostoru okupljaju ljudi, tu je potreban poseban oprez. Svakako da je možda potrebno uvesti i za dnevne izlaske, ali u svakom slučaju one se neće tražiti za ulazak u prodavnice, apoteke, ambulante… Dakle, moguće je da će zaživeti ovaj model, što će se znati nakon sednice Kriznog štaba, navodi se.

Kako dalje objašnjava, medicinski deo ne odustaje od svojih zahteva a to je da traži zatvaranje na 10 dana, što podrazumeva skraćeno radno vreme.

- Situacija nije nimalo jednostavna, potrebno je uspostaviti veću kontrolu. Vakcinacija nam je jako važna i neophodno je povećati obim, tu dileme nema. Medicinski deo ima svoje zahteve od kojih ne odustaje, ali to nije baš najslavnije rešenje i bolje je opet fokusirati se pre svega na povećanje obuhvata vakcinacije i kovid propusnice, nego na bilo šta drugo dodaje izvor blizak Kriznom štabu.

Da li će biti uvedene i zaživeti odmah, saznaćemo nakon završetka sednice. Pre dva dana ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovarajući na pitanja o kovid propusnicama izjavio je da ne postoji nijedan razlog da sve radi i funkcioniše 24 časa, ali da u sve te objekte mogu da uđu samo vakcinisani ili PCR testirani ne stariji od 72 sata, navodeći da bi tako trebalo raditi i za svadbe, tribine, utakmice.

- Molim da se ujedinimo oko spašavanja života i zdravlja ljudi, nijedan ustav ni zakon nije važniji od toga. Svuda tu piše da je prioritet ljudski život i zdravlje, rekao je Lončar za TV Pink i dodao da država sve čini na suzbijanju epidemije, te da imamo vakcine i najnovije lekove.

Prema njegovim rečima, kako je ocenio dok cela Srbija ne bude na 80- 85 posto vakcinisanih problem neće biti rešen.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u razgovoru za RTS objasnio je pozitivnu i negativnu vrstu diskriminacije, komentarišući eventualno uvođenje kovid propusnica.

- Neki vid pozitivne diskriminacije ne bi bio kršenje ljudskih prava, kada to kažem mislim na to da vlasnicima kovid propusnica bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte - istakao je poverenik.

S druge strane, kako je objasnio, negativna diskrimacija bila bi kada bi građani bili uslovljeni da za dolazak na posao, u školu, kod lekara, moraju da imaju kovid propusnicu.

- Sama zaštita ličnih podataka ne bi bila problematična jer je u svrhu zaštite zdravlja, jer je ugroženo zdravlje stanovnika i bilo bi opravdano. Ali bi moralo da se vodi računa kako se skladište ti podaci, ko ima pristup, ali pošto su ti podaci već negde sadržani, u bazama vakcinisanih, testiranih, njihovo korišćenje ne bi bilo problematično – izjavio je Marinović za RTS.

Mnogi postavljaju pitanje zloupotrebe i na koji bi se način to sprečilo, Marinković je objasnio, da je bilo slučajeva u drugim državama da bude zloupotrebe i da se elektronskim putem propusnica prenese na neko drugo lice. Kako bi se to sprečilo, kaže, potrebna je identifikacija.

- Jedna mogućnost je da bude fotografija korisnika. Druga varijanta je da, ako je bez fotografije, da se legitimišete nekim drugim identifikacionim dokumentom - lična karta, vozačka dozvola, pasoš, da biste samo pokazali da se propusnica odnosi na vas. Onaj koji vrši kontrolu morao bi da uporedi podatke sa kovid propusnice sa ličnim dokumentom – rekao je Marinović za RTS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.