DANAS SU PETROVDANSKE POKLADE: Da bi vam godina bila SREĆNA, jednu stvar OBAVEZNO MORATE DA POJEDETE

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 11:53

DANAS SU PETROVDANSKE POKLADE: Da bi vam godina bila SREĆNA, jednu stvar OBAVEZNO MORATE DA POJEDETE

Po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile.

Petrovske poklade (veselja uoči Petrovdana) se održavaju u poslednji dan pred početak Petrovskog posta, a Srbija je "prošarana" najrazličitijim običajima, koji se izvode na ovaj hrišćanski praznik.

Ipak, običaj da se svuda pripremaju mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile. Lile su buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore.

Obično ih pale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći - Lila gori žito rodi - ili - Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode.

Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

Za to vreme devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini, gde onda dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post.

U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i ipak, kojim slučajem, ne pojedu nešto "masno" i "slasno" mogu imati nesrećnu godinu.

Crkva, međutim, odbija ovakvo sujeverje, baš kao i ona, uvrežena u Istočnoj Srbiji, prema kojima se na današnji dan nikako ne valja češljati, jer može - sva kosa opasti s glave.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.