DANAS JE KRSTOVDAN! NE radite OVO da ne pođe naopako, jedite samo HLEB i GROŽĐE! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2019, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE KRSTOVDAN! NE radite OVO da "ne pođe naopako", jedite samo HLEB i GROŽĐE! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos

Krst je, prema predanju, 326. godine pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina, kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta.

Tokom ratova krst se izgubio, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove delove uzimali su vernici u nadi da imaju veliku moć, pošto su napravljeni od svetog drveta.

Prema nepotvrđenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podacima, čak su i neki srpski vladari imali delove tog krsta.

O Krstovdanu se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu. Dakle, jedna stvar koju na ovaj dan nikako ne smete da uradite jeste jednostavno – da ne radite! U suprotnom, veruje se da će vam cele godine sve "ići naopako".

Jesenji Krstovdan pada uvek 27. septembra i toga dana se, prema drevnim običajima, bere i posvećuje bosiljak.

Zimski Krstovdan, slavi se uoči Bogojavljanja, 18. januara.

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.