DA LI SMO NA KORAK OD NOVOG SUKOBA? Bajden izjavom ulio strah u kosti celoj planeti

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2023, 10:22

DA LI SMO NA KORAK OD NOVOG SUKOBA? Bajden izjavom ulio strah u kosti celoj planeti

Rastu tenzije između dve sile.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da odnosi Vašingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim obaranjem kineskog balona.

Obraćajući se novinarima ispred Bele kuće, Bajden je rekao da je odmah osetio da balon treba da bude spušten čim bude zgodno.

Upitan da li je incident oslabio odnose između Vašingtona i Pekinga, Bajden je odgovorio ne, rekavši da su jasno stavili do znanja Kini šta će da urade.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />- Oni razumeju našu poziciju, mi nećemo odustati - rekao je Bajden. On je tvrdio da su uradili pravu stvar i da nije reč o slabljenju ili jačanju, već o realnosti.

Letelica, za koju je Vašington rekao da je špijunski balon, letela je iznad Severne Amerike nekoliko dana, zbog čega su SAD otkazale planiranu posetu Pekingu državnog sekretara Entonija Blinkena.

Vašington je u subotu saopštio da je balon oborio borbeni avion u blizini obale Južne Karoline "neprihvatljivim kršenjem" suvereniteta SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je juče da je odluka Amerike da obori balon ozbiljno uticala i narušila odnose dve zemlje, tvrdeći da je letelica skrenula sa svog kursa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.