DA LI JE SVET NA RUBU NOVOG NUKLEARNOG RATA: Iran i šest svetskih sila bez dogovora o naoružanju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 14:01

DA LI JE SVET NA RUBU NOVOG NUKLEARNOG RATA: Iran i šest svetskih sila bez dogovora o naoružanju!

Iranski predstavnik odlučio da se vrati kući na konsultacije

 Pregovarači iz Irana i šest svetskih svetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, potvrdio je šef iranske delegacije Abas Arakči.

- Bliži smo dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << večeras vraćam u Teheran - rekao je Arakči u intervjuu za iransku državnu TV, prenosi Rojters.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trampova administracija povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.

Iran says nuclear talks to be adjourned for consultations in capitals https://t.co/p9gqiQXST9 pic.twitter.com/lIMVnU7swo

— Reuters (@Reuters) June 20, 2021

- Popunjavanje praznina u dogovoru zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka (Vašington). Nadam se da ćemo u sledećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku deonicu u pregovaračkom procesu - predočio je Arakči.

Glavni neprijatelj Irana, Izrael, osudio je ranije pobedu na predsedničkim izborima Ebrahima Raisija ultra-konzervativca i doskorašnjeg sudije Vrhovnog suda Irana izbore uz upozorenje da će nova iranska vlast biti "režim brutalnih dželata" s kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu.

Nije jasno najavljeno kada će formalni pregovori biti nastavljeni.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.