DA LI ĆE NAS ZAŠTITITI KOLEKTIVNI IMUNITET? Dr Kisić odgovorila na pitanje koje interesuje sve nas

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 16:22

DA LI ĆE NAS ZAŠTITITI KOLEKTIVNI IMUNITET? Dr Kisić odgovorila na pitanje koje interesuje sve nas

Ne ide to onom brzinom kojom bi svet to želeo i voleo, ali dosta smo jači, kada je u putanju ovaj virus, nego na početku epidemije - rekla je Kisić Tepavčević.

 Zamenica direktora Insituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je stepen kolektivnog imuniteta koji bi mogao da spreči epidemijsko širenje bolesti 50 do 60 odsto, ali da je najveći broj populacija daleko ispod tog broja - oko 10 odsto.

Da li će i u kom stepenu kolektivni imunitet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da raste, zavisi od više faktora, jer je to dinamičan pojam, odnosno nija stabilan broj, dodala je Kisić Tepavčević.

Kolektivni imunitet zavisi od dužine imuniteta nakon preležane bolesti, da li ga ima i koliko traje, da li postoji vakcina i koliko traje postvakcinalni imunitet, kakva je antigenska stabilnost virusa prouzrokovača, kao i prirodni priraštaj, migracije.

- Ali, sigurno je da, kako bude jačao kolektivni imunitet, tako će virus slabiti, to je naš odbrambeni štit protiv svih zaraznih bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.