Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2017, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanovićeva, Ivanić i Šarović pozvani na saslušanje zbog referenduma

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar Mirko Šarović pozvani da daju izjavu zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH.

Nije poznat datum kada će oni biti ispitani, a kako prenosi portal "Klix.ba", Ivanić, Cvijanovićeva i Šarović su pozvani na saslušanje u svojstvu osumnjičenih.

Predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << premijerka Republike Srpske i ministar spoljnih i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine biće ispitani u okviru predmeta koji se vodi zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj o obilježavanju Dana Republike.

"Klix" dodaje da se ovaj predmet u pravosudnim institucijama BiH vodi kao prioritetan odlukom suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

U okviru istražnih radnji Tužilaštvo BiH saslušalo je više političara iz Republike Srpske, među kojima je i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je takođe pozvan u svojstvu osumnjičenog.

Podsjećamo, referendum o Danu Republike Srpske raspisan je 15. jula 2016. i održao se 25. septembra 2016. godine, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom se ovaj dan proglašava neustavnim.

Referendumsko pitanje je bilo: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”. Čak 99,81% građana, koji su izašli na referendum, na svojim listićima je prekrižilo "DA".

Nakon toga su predstavnici Bošnjaka izrazili negodovanje i tvrdili da je održavanje referenduma "najozbiljniji udar na Dejtonski sporazum", i zatražili od Tužilaštva BiH da pokrene istragu protiv lica odgovornih za sprovođenje referenduma.

(NN, Klix.ba)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Cvijanovićeva, Ivanić i Šarović pozvani na saslušanje zbog referenduma

Izvor: Cafe.ba, 19.Jan.2017

Tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar Mirko Šarović pozvani da daju izjavu zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.