Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Od sutrašnje sjednice ne očekujemo ništa, Republika Srpska ima svoj put

TESLIĆ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Tesliću da svi politički subjekti koji su u Narodnoj skupštini Srpske dali punu podršku održavanju referenduma moraju da ostanu privrženi ideji o njegovom održavanju.

Povodom izjave lidera NDP-a Dragana Čavića da se, bez obzira na ishod sutrašnje sjednice Ustavnog suda BiH, neće odustati od odluke Narodne skupštine kada je riječ o referendumu, Cvijanovićeva je istakla da je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da sve političke partije - i vladajuće i opozicione ostanu privržene ideji referenduma.

Ona je rekla novinarima u Tesliću da se time želi jasno poslati poruka kakva je volja naroda u Republici Srspkoj i to je nešto što zahtijeva jedinsto.

Prema njenim riječima, građani su spremni da izađu na referendum pored svih ometanja, raznih spekulacija, izmišljenih priča, pokušaja da se na neki način uopšte skine sa dnevnog reda priča o referendumu.

"Mi smo čvrsto opredijeljeni za referendum - i institucije, i građani, i svi politički subjekti, i u tom smislu mogu samo da podržim svakog ko je ponovio svoje opredjeljenje da ostane zajedno na liniji sa svojim građanima, a to znači održati referendum 25. septembra", poručila je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je naglasila da od sutrašnje sjednice Ustavnog suda BiH ne treba očekivati ništa, te da Republika Srpska ima svoj put i zna tačno šta treba da radi, a Ustavni sud je, uz učešće stranih sudija, cijeli niz godina donosio odluke koje su vrlo upitne i diskutabilne.

"Ako hoćemo da govorimo o pravnoj državi, poštivanju zakona, prava, Ustava, naravno da sam uvijek na toj strani, ali ovdje je taj pravosudni sistem doživio tolike devijacije da građani prosto imaju velike upitnike iznad glava i uvijek sebi postavljaju pitanje 'da li je baš odluka koja dolazi iz pravosudne institucije pravna i pravedna'", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Srpska imala loša iskustva, ne samo sa jednim sudom, već sa različitim sudovima i da to mora da se mijenja.

"Da bi građani voljeli i dali povjerenje pravosudnim i svim drugim institucijama, moraju da vide kredibilne odluke i rad takvih institucija. Bojim se da je pred nama dalek put da dođemo do toga", rekla je Cvijanovićeva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.