Cvetković će pozvati ministre na odgovornost

Izvor: Blic, 03.Dec.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković će pozvati ministre na odgovornost

Tokom naredne nedelje započeću razgovore sa ministrima za čije je resore Državna revizorska institucija u svom izveštaju iznela zamerke i ukazala na propuste u radu - kaže za „Blic" premijer Srbije Mirko Cvetković. Kritike predsednika Srbije Borisa Tadića na rad pojedinih ministara iznova su otvorile i pitanje rekonstrukcije Vlade Srbije, pa je lider SPS Ivica Dačić konstatovao da „ne zna šta sprečava Tadića da menja ministre, budući da DS ima najviše resora u Vladi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Predsednik Srbije Boris Tadić pre dva dana rekao je da pojedini ministri ne rade dovoljno i da će im dati „još jednu šansu da se poprave", a potom juče da će Vlada Srbije u skladu sa zakonom analizirati nalaze revizora i utvrditi da li je u radu ministarstava bilo samo nepravilnosti ili je bilo i kršenja zakona.

Premijer Cvetković ističe u izjavi za „Blic" da će se „lično založiti da se sve nepravilnosti otklone u što kraćem roku i da se ubuduće više ne dešavaju".

- Razgovaraću sa svim ministrima kod kojih je Državna revizorska institucija u svom izveštaju iznela zamerke i ukazala na propuste. U rad Vlade uneta je maksimalna transparentnost. Novi budžet je pravljen tako da svi građani imaju uvid u svaki dinar gde se ulaže - ističe premijer Cvetković.

Govoreći o radu ministara, premijer kaže da je ova Vlada uradila dosta kada je reč o prioritetima, ali da naravno uvek može bolje.

- Lično smatram da je ova Vlada do sada mnogo toga uradila kada je reč o gotovo svim našim prioritetima. Naravno da može uvek bolje i više da se uradi. Vladu i ministre posmatram kao tim koji je na istom zadatku, a to je izgradnja što boljeg sistema u svim segmentima - kaže Cvetković.

Navode predsednika Srbije o radu pojedinih ministara premijer ne vidi kao mešanje u rad Vlade.

- Štaviše, predsednik i ja, kao premijer, imamo isti cilj, a to je izgradnja evropske Srbije u kojoj se u svemu poštuju standardi - ističe Cvetković. On dodaje da mu ministri redovno dostavljaju izveštaje o radu, nakon čega zajednički analiziraju šta je urađeno i šta je moglo da se uradi a nije, kao i šta su dalji zadaci.

Međutim, nezadovoljan nije samo predsednik Srbije. Kako za „Blic" kažu u vrhu koalicije, nezadovoljni su radom ministra vera Bogoljubom Šijakovićem, koji je kadar DS. Zamerki ima i na pojedine predsednike opština, posebno beogradskih, a smatra se da bi mnogo toga trebalo biti bolje i u organizaciji rada opštine Niš.

Međutim, na koga je predsednik Tadić i zaista mislio juče nije bilo moguće dobiti odgovor u Predsedništvu. Ono što se zna jeste da je reč o ministrima iz redova DS i da bi o „svemu moglo biti reči na sednici Glavnog odbora stranke u subotu".

- Već sam rekao zašto neću da kažem javno - zato što ljudima hoću da dam drugu šansu. To je osnovni princip demokratije, čak i kada ne rade dobro treba da dobiju šansu, što ne znači da treba da im dajemo šansu uvek i beskonačno - poručio je juče Tadić.

Iako se koalicioni partneri slažu sa ocenom Tadića, niko se međutim, u kritikama ne pronalazi. U kabinetu ministra ekonomije Mlađana Dinkića čiji se resor pominje u izveštaju DRI, kažu da sigurno nije reč o lideru G17 plus.

- Ne osećam se prozvanim jer je Tadić javno pohvalio moj rad na otvaranju fabrike „Leoni" u Prokuplju, ali taj deo nije prenet u javnosti. Smatram takođe da ima ministara koji ne rade dobro svoj posao i podržavam ono što je predsednik rekao - izjavio je Dinkić.

Prozvanim se ne oseća ni ministar rada i socijalne politike, lider SDP-a Rasim Ljajić.

- Nisam se prepoznao u izjavi predsednika Tadića iz prostog razloga što niti znam bolje, niti mogu više - rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić kaže da „ne zna šta sprečava Tadića da menja ministre pošto je većina iz njegove stranke". Dačić se iznova založio i da bi trebalo češće održavati sastanke stranaka na vlasti.

- Ne znam da postoje razlozi da se ja pronalazim u njegovim izjavama. Siguran sam da je rekonstrukcija Vlade potrebna, ali ne bih da ocenjujem ministre iz drugih političkih partija. Ako ima ministara koji loše rade, treba ih odmah zameniti. O tome treba postići dogovor. Zadovoljan sam radom ministara iz SPS, mada sam siguran da to može biti još bolje. Ako neko treba da se zameni, možemo da se dogovorimo. Nema potrebe za bilo kakvim svađama - rekao je juče Ivica Dačić.

Predsednik da govori samo o kadrovima DS

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, kaže za „Blic" da je kritika na rad ministara predsednika Srbije opravdana samo ako je reč o ministrima iz njegove partije - DS.

- Ali, ako je reč o radu Vlade u celini, onda ne, jer kao što se do sada u nekoliko navrata dogodilo, to prevazilazi njegove ingerencije. Tadić može da izrazi nezadovoljstvo, ali nema šta da pruža šansu jer, jednostavno, takva izjava primerenija je predsedniku vlade nego predsedniku države - smatra Dereta. On dodaje da smatra da preklapanje funkcija Tadića koji je i predsednik države i predsednik stranke nije dobro ni za Vladu ni za funkciju predsednika.

- Ukoliko je izjava Tadića reakcija na izveštaj revizora, onda je to prvi ozbiljan korak u borbi protiv korupcije - ističe Dereta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.