Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilović: Srpska vidljivija na političkoj sceni na Balkanu i u svijetu

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da je Srpska vidljivija na političkoj sceni na Balkanu i u svijetu, nakon posjete predsjednika Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentine Matvijenko.

"Reagovanja koja su došla iz političkog dijela BiH nisu opravdana. To je došlo iz reda bošnjačkih političkih stranaka. Zna se ko je dolazio u Sarajevo, a Republika Srpska nije reagovala onako kako su to oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sada uradili, što govori o toleranciji koja nam je ovdje neophodna", rekao je Čubrilović večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da Rusija ima korektan odnos prema Srpskoj i BiH.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je ocijenio da je Skupština prema mnogim mjerilima najefikasnija zakonodavna institucija u BiH.

"Nijednu sjednicu nismo otkazali, niti ima tačke dnevnog reda koja nije razmotrena u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

On smatra da je moglo biti više usvojenih zakona i dinamičnije kada je riječ o tematskim skupštinskim sjednicama.

"Imali smo i krizni period, gdje je pokušana blokada rada Skupštine. Nije došlo do blokade, sjednice su održane i razmotrene sve tačke dnevnog reda, što je značajno", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, neposredna potreba građana da imaju uređen sistem izražena je u radu Narodne skupštine Republike Srpske.

Kada je riječ o odnosu vladajuće većine i opozicije, Čubrilović je naveo da kao predsjednik Skupštine mora naći zajedničku osnovu da bi funkcionisala najviša zakonodavna institucija.

"U ovom sazivu Narodna skupština Republike Srpske bila je funkcionalna. Vjerujem da sam našao mjeru kojom je bilo izraženo jedinstvo u Skupštini", naveo je Čubrilović i dodao da se u politici u Srpskoj i BiH moraju tražiti kompromisna rješenja.

Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a, vjeruje da će koalicija SNSD, DNS, SP na izborima u oktobru ostvariti najbolji rezultat do sada.

"Imamo dugogodišnju saradnju koja ne može biti poremećena zbog slučaja ili stava. Ne treba sumnjati u čvrstinu u našim odnosima", kaže Čubrilović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.