Crveni meteoalarm do kraja nedelje, opštine u pripravnosti

Izvor: RTS, 03.Avg.2017, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni meteoalarm do kraja nedelje, opštine u pripravnosti

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni. Nema najava o proglašenju vanredne situacije, ali su opštine u stanju pripravnosti. Opasnost od šumskih požara.
Čitav naš region i cela Panonska nizija mesto su gde se snažno ukotvio vreo vazduh. Stigao je sa severa Afrike, prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oborivši temperaturne rekorde na tom kontinentu.

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više.
Do 9. avgusta se, prema prognozi RHMZ-a, očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.
Najtoplije je u Ćupriji - 39 stepeni, zatim u Banatskom Karlovcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu.
Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.
Na teritoriji Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Istočne, Jugoistične Srbije i Kosova prognozirana je ekstremna, odnosno najviša vrednost indeksa opasnosti od pojave šumskih požara.
To znači da požar može buknuti od iskre, a širenje je vrlo brzo. Kontrola požara je izvanredno teška a za njegovu kontrolu se moraju uložiti sva raspoloživa sredstva, navedeno je na sajtu RHMZ-a.
Proteklih dana su izbila dva požara – kod Mionice, koji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, i kod Negotina, na čijem se gašenju radi.

Požar kod Negotina je zahvatio 150 hektara trave i niskog rastinja i u njegovom gašenju učestvuje i vojni helikopter.
Za sada se ne razmišlja o proglašenju vanredne situacije, ali su opštine u stanju pripravnosti, pa će na prometnim mestima postaviti cisterne sa pijaćom vodom.
Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine, koji su ugroženi visokim temperaturama. Vanredna situacija za Republiku Srbiju, odnosno njen deo, proglašava se ako postoji neposredna opasnost da će zahvatiti ili ako je već zahvatila najmanje dve opštine ili ako ne postoje dovoljne mogućnosti opštine za odgovor u vanrednoj situaciji.
Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srbije ili za njen deo donosi Vlada, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije.
U Hitnoj pomoći apeluju na građane da ne izlaze iz kuća od 10 do 18 sati.
Ministarstvo za rad pozvalo je poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika.
Apeluju na poslodavce da u najtoplijem delu dana, od 10 do 16 časova, kada je temperatura iznad 36 stepeni, ne izlažu radnike direktnom sunčevom zračenju. Najavili su i rigorozne kontrole.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čeka nas pakleni vikend! Temperature i do 43 stepena

Izvor: juGmedia, 03.Avg.2017

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni...Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će vreme biti toplo, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 34 do 39°C,...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.