Crveni krst i gerontodomaćice pomažu starije u šumadijskim selima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2020, 16:13

Crveni krst i gerontodomaćice pomažu starije u šumadijskim selima

U šumadijskim selima od rada volontera Crvenog krsta kao i gerontodomaćica zavisi svakodnevni život starijih sugrađana na selu u vreme karantina. Opština Knić pokriva teritoriju od trideset i šest sela a svakodnevna saradnja sa mesnim zajednicama olakšava i rad volontera Crvenog krsta.

Zbog velikog broja staračkih seoskih domaćinstava na teritoriji opštine Knić Crveni krst je od početka uvođenja karantina uspostavio saradnju sa mesnim zajednicama kako bi zajedno što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolje imali uvid o životu ljudi na selu.

"S obzirom da samo mi seosko područje sa 36 razuđenih sela, ogromna je to površina i puno je staračkih i staračko samačkih domaćinstava i mi smo tu da im pomognemo, da im uslužno dostavimo namirnice i lekove a uz to i da im pružimo psiho socijalnu podršku", kaže Marko Marković, sekretar Crvenog krsta u Kniću.

"Mogu da se uzdam u dečake šta god mi treba i hvala im puno. Imam i nekoliko ovaca, mogu od njih i da poručim koncentrat, za sve što mi treba mogu da ih zamolim i tu su i za namirnice ako se slučajno razbolim", zahvalna je Snežana Nedeljković, penzionerka.

U seoskim sredinama od posebnog značaja je i uloga gerontodomaćica koje pored zdravstvene nege pružaju i pomoć u održavanju domaćinstva starijim sugrađanima.

"Za njih dosta znači to što ih posećujemo, savetujemo se sa njima, razgovaramo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da im izađemo u susret u trenutnoj situaciji", objašnjava Gordana Zarić, gerontodomaćica.

"Obilazi me svaki drugi dan i u međuvremenu kad ona ne može da dođe odnosno kad nije njen termin onda imam jednu komšinicu tu preko puta moje kuće i mogu da kažem da su svi solidarni u ovoj situaciji", smatra Seka Delić, penzionerka.

Knić je opština koja živi od poljoprivredne proizvodnje.

"Svako od poljoprivrednika stiže da obradi svoje imanje, da poseje šta treba na svom zemljištu i da u jeku poljoprivredne sezone odradi sve agrotehničke mere koje su sada najneophodnije i mogu da kažem da zaista nemamo zloupotreba te vrste", ističe Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić.

Pedeset volontera i saradnika iz lokalnih mesnih zajednica su svakodnevno na terenu kako bi se pružila pomoć i starijim sugrađanima čije su porodice u gradovima čime se smanjuje i tranzit u vreme pandemije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.