Crnogorska policija KONAČNO ODLUČILA: Evo da li patrijarh Irinej može u Crnu Goru

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska policija KONAČNO ODLUČILA: Evo da li patrijarh Irinej može u Crnu Goru

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, saopšteno je danas iz crnogorske policije uoči sutrašnje posete poglavara srpske crkve Crnoj Gori

Policija se oglasila posle medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je "položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija".

Portparolka Uprave policije Crne Gore Tamara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Popović je Televiziji Crne Gore kazala da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji".

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost, a takvih procena, prema saznanjima  podgoričkog radija "Antena M", nema.

Iz SPC su saopštili da Irinej dolazi sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

- U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije - naveli su u saopštenju.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci.

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.