Crnogorci svim ambasadorima poslali non pejper?

Izvor: B92, 21.Sep.2021, 12:02

Crnogorci svim ambasadorima poslali "non pejper"?

Podgorica -- Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore navodno u ambasade te zemlje poslalo tzv. non pejper nakon nereda na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

Kako je za crnogorski portal Analitika rekao bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, u tom non pejperu su diplomatskim predstavništvima Crne Gore date instrukcije kako da informišu zemlje domaćine o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra.

“Prvo, ovo je skandalozno. Drugo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazatelj je potpunog neznanja i profesionalne nekompetentnosti. Sadržaj i svrha tog dokumenta znače da on jednostavno ne može biti predat kao ‘non pejper’. To je besmislica koja našu diplomatiju prikazuje u vrlo ružnom svetlu”, rekao je Vlahović.

Treće i najvažnije, dodaje on, jeste to što ovaj dokument sadrži niz očiglednih neistina, zlonamernih propagandističkih optužbi i konstrukcija.

“Pošto živimo u svetu u kojem diplomatije zemalja čijim je ministarstvima dostavljen ovakav dopis dobro znaju što se ovde i kako događalo, dokument će, po svojoj posledici, biti sasvim kontraproduktivan“, izričit je on.

“Pretpostavljam da će opozicioni poslanici Skupštine Crne Gore povodom ovoga zatražiti saslušanje i odgovornost resornog ministra“, zaključio je Vlahović.

Crnogorska Pobjeda je objavila da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore 9. septembra uputilo brojnim crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima “non pejper”, dokument o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra.

U tom dokumentu se, između ostalog, ocenjuje da je crnogorska policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – “izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno Molotovljevim koktelom, a takođe je prijavljena pucnjava“.

Dokument je sačinjen četiri dana posle dešavanja na Cetinju i u njemu je izrečen niz netačnih konstatacija: o datumu okupljanja, ulozi aktera iz vlasti i opozicije, ali i više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije, navela je Pobjeda. U tekstu se dodaje da su instrukcije Ministarstva upućene ambasadama 9. septembra, dan pre nego što je Biro za operativnu koordinaciju, kojem predsedava Dritan Abazović, uopšte formirao Komisiju za analizu delovanja i rezultata bezbednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.