Crni ili istorijski dan? Referendum prelomio - dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli Da

Izvor: B92, 26.Sep.2021, 20:06

"Crni" ili "istorijski" dan? Referendum prelomio - dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli "Da"

Švajcarci su na nedeljnom referendumu izrekli odlučno da u korist braka za sve.

Odnosno, glasali su za mogućnost sklapanja i istopolnih brakova, što je veliki poraz za sve protivnike koji ga predstavljaju kao pretnju dobrobiti deteta, prenosi "Jutarnji list".

"Da" je na referendumu zaokružilo 64,1 posto birača i to su konačni rezultati koje je objavila savezna vlada, a za "brak za sve" izjasnili su se svi švajcarski kantoni uključujući i one najkonzervativnije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ovo je istorijski dan", izgovoreno je puno puta danas u sedištu pristalica braka za sve u jednom bernskom restoranu okićenom duginim zastavicama u kojem "Drag queen" Mona Gamie u svetlucavoj plavoj haljini peva "Himnu ljubavi" Edith Piaf.

"Danas je to odraz promene mentaliteta koji se počeo događati poslednjih 20 godina. Ovo je uistinu odraz vrlo širokog i važnog prihvatanja LGBT osoba u društvu", rekla je AFP-u Olga Baranova, portparolka komisije koja se zalagala za brak za sve.

Za Deboru Heanni, članicu kolektiva Libero koja je vodila kampanju, "ovo je dan slavlja i pobede nakon osmogodišnje kampanje" i trenutak da se istakne kako Švajcarska prihvatanjem homoseksualnih brakova "pripada u isti rang kao i ostale zemlje koje su od ranije na ovoj širini otvorenosti i napretka".

U zapadnoj Evropi 2001. godine prednjačila je Holandija kada su bila posredi prava LGBT zajednice. U Francuskoj je brak za sve legalan od 2013. godine, u Nemačkoj od 2017.

Možda pobeda pobornika braka za sve i nije veliko iznenađenje, ali jesu njene razmere, posebno što su protivnici istospolnih brakova pred kraj kampanje koristili šokantne izborne plakate i činilo se da će pobediti.

Homoseksualni parovi u Švajcarskoj mogu formalno ući u životno partnerstvo od 2007. godine, ali novi dokument omogućuje im nova prava. Jedan od njih istospolnim će parovima omogućiti zajedničko usvajanje deteta, a ženskim istopolnim parovima omogućiće se korišćenje donacije sperme, što najviše boli protivnike.

Za Moniku Rüegger, zamenicu predsednika populističke stranke UDC, prve stranke u Švicarskoj, ova nedelja "crni je dan" za dobrobit dece.

Novinaru agencije ATS-Keystone Rüegger je rekla kako se boji da će u nekim slučajevima biti potrebno surogatno majčinstvo ili doniranje jajašaca.

Benjamin Roduit, zamenik predsednika Stranke centra, za televiziju RTS je rekao da za njega nije problem brak za sve među odraslim osobama koje na to pristaju, ali ga plaši, kako je istakao, da će takvi brakovi otvoriti mogućnost pristupa iz donacije sperme lezbijskim parovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.