Crkva svetog proroka Jeliseja u Donjoj Livadici - Svetinja i spomenik ispred nje čekaju obnovu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2019, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva svetog proroka Jeliseja u Donjoj Livadici - Svetinja i spomenik ispred nje čekaju obnovu (FOTO)

Seoska crkva u Donjoj Livadici, jedinom naselju opštine Velika Plana koje se nalazi na desnoj obali Velike Morave, posvećena je Svetom proroku Jeliseju. Starozavetnom proroku koji je živeo u devetom veku.

U Bibliji piše da ga je Bog odredio za naslednika Svetog Ilije. Ostale hrišćanske knjige kažu da je po čudesnoj moći prevazilazio svakog proroka, a kao najveća čuda pripisuju mu se da je razdvojio vodu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na reci Jordan, da je gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom i da je nekoj ženi vaskrsnuo umrlog sina.

Prorok Jelisej je zavetna slava Donje Livadice.

Crkva koja nosi njegovo ime izgrađena je 1892. godine, u vreme vladavine Aleksandra Obrenovića, koji će deset godina kasnije stradati u masakru koji su počinili oficiri teroristi okupljeni u organizaciju Crna ruka.

Najvažnije freske i ikone u crkvi potiču iz perioda od 1932. deo 1934. godine a delo su ikonopisca Tonija Farafejeva, izbeglice iz Rusije, koji je bežeći od boljševičkog terora utočište našao u Kraljevini Jugoslaviji.

Ispred crkve se nalazi spomenik ratnicima iz Donje Livadice, podignut u slavu junaka koji su u dva balkanska i prvom svetskom ratu položili život za slobodu Srbije. U borbama od dunavskog i cerskog, do solunskog fronta, iz Donje Livadice poginulo je 280 ratnika.

Na vrhu spomenika je orao, ispod njega stihovi srpskog književnika Vladimira Stanimirovića „na humkama u tuđini, neće srpsko cveće nići, pozdravite našu decu, nećemo im više stići“, a centralni deo spomen-obeležja čine četiri ploče sa imenima palih heroja.

Ono što je na prvi pogled primetno jeste da se fasada crkve i spomenik ne nalaze u dobrom stanju. Sa zvonika je počeo da otpada malter, slova na imenima poginulih su na pojedinim mestima izbledela, a ploče oko spomenika ispucale i delimično potonule u zemlju.

Svake godine, na Vidovdan, u porti crkve održava se smotra folkora „Vidovdanski sabor“. U spomen na kneza Lazara i njegove vitezove koji su 1389. godine na polju Kosovu porazili vojsku turskog cara Murata ali i u spomen sa sve Livađane koji su poginuli za čast i slobodu srpskog naroda.

Mesnu zajednicu Donja Livadica vode preduzimljivi ljudi, selo je bogato, ima nekoliko desetina domaćina koji „ne znaju šta će od para“ i trebalo bi da se organizuju, srede fasadu i okolinu crkve i poprave spomenik.

Ako su pradedovi za slobodu položili život, ako su dedovi u vreme kad je Donja Livadica bila mnogo siromašnija nego što je sad našli snage i novca da podignu lepu crkvu i dostojan spomenik palim ratnicima, ako su očevi za slobodu ginuli i u ratu od 1941. do 1945. godine, sveta je obaveza sinova i unuka da svoju svetinju i spomenik ispred nje održavaju kako treba.

BONUS VIDEO: TAJNA POTOPLJENE HITLEROVE FLOTE: Znate li da na dnu Dunava i dan-danas leži više od 200 nacističkih brodova? 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.