Čović: Bez HDZ i HNS vlast neće moći da se uspostavi

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Bez HDZ i HNS vlast neće moći da se uspostavi

Predsednik HDZ Dragan Čović izjavio je kako je apsolutni uslov za uspostavljanje vlasti promena Izbornog zakona.

“Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo defininisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH”, izjavio je Čović za "Večernji list".

“Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo defininisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH”, izjavio je Čović za "Večernji list".

U svom prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata opštih izbora u BiH, Čović je poručio kako ne smemo imati nikakvu krizu, ali uslov je "dobiti partnere za izgradnju po svemu nove BiH i novih odnosa".

Čović je istakao kako HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.

“Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mestu. Onaj ko je spreman s nama graditi evropsku BiH, kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom deliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakom nivou vlast”, kazao je Čović.

Najavio je da će nastaviti slati poruke zajedništva, i to ne samo prema Hrvatima već i prema Bošnjacima i Srbima.

“Ako smo u ovoj kampanji uspeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima”, poručio je čelnik HDZ.

Kako kaže, iskreno zagovara partnerstvo i prijateljski odnos s "našim bošnjačkim prijateljima".

“Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekaćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati”, kazao je Čović.

Komentirajući špekulacije o mogućnosti da postane ministar vanjskih poslova BiH Čović je kazao da "nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio".

“A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobijeni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti posljednji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka - nema ucene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova podrška svetinja i krupna obveza”, zaključio je Čović.

Kako kaže, poruka koju je dobio od biračkog tijela značajno je viša od praga koji je postavljen i tjera na "jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini".

“Siguran sam da ćemo u tome uspeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka - nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put evroatlantski, a da bismo to imali, moramo rešiti pitanje unutrašnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ i HNS vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda – zaključio je Čović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čović: Novi izborni zakon, pa formiranje vlasti

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2018

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je aspolutni uslov za formiranje vlasti posle izbora - promena Izbornog zakona Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je aspolutni uslov za formiranje vlasti posle izbora - promena Izbornog zakona, prenosi Fena."Prvo usvajanje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.